Home / Knjaževac / Dodela subvencija Knjaževačkim poljoprivrednicima: Za stočare blizu četiri i po miliona dinara

Dodela subvencija Knjaževačkim poljoprivrednicima: Za stočare blizu četiri i po miliona dinara

 

 

Predlog odluke o raspodeli sredstava po sprovedenom konkursu za dodelu subvencija za razvoj ovčarstva i kozarstva iz Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede usvojen je juče na sednici Opštinskog veća. Ukupna vrednost subvencije je oko četiri i po miliona dinara.

Nakon što je pre izvesnog vremena 139 pčelara knjaževačke opštine dobilo pomoć da uveća broj košnica, Budžetski fond za razvoj poljoprivrede u prilici je da obraduje i stočare koji se bave uzgojem ovaca i koza.

”Imali smo konkurs za stočare. On je trjao od osmog do 24. juna, nakon čega je komisija obišla sve zaintresovane stočare. Od 22 poljoprivrednika, koliko ih je konkurisalo, subvencije će doboti njih 18. Oni konkurišu za ukupno 256 grla – 53 grla koza, a ostatak ovaca”, kazao je Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine.

Ovakvu vrstu subvencija opštine Knjaževac koristilo je do sada 170 gazdinstava.

Do sada je podeljeno 2200 grla na 170 gazdinstava. Oni imaju obavezu da toliko grla vrate, koja će ići novim gazdinstvima. Pva mera podrške je interesantna, jer se iz godine u godinu uvećava broj umatičenih grla na teritoriji opštine Knjaževac. Ljudi koji čuvaju stoku mogu da od drževe zatraže subvencije po grlu, ako su grla umatičena,” dodaje Stojanović.

U septembru, biće raspisan konkurs za podizanje višegodišnjih zasada voća. Prenstveno višnje, šljive, dunje, oraha. Na pomoć će moći da računaju oni koji se bave organskom proizvodnjom, pčelari, koji planiraju sadnju medonosnog billja, ali i oni koji žele da zarade više, otvaranjem malih preradnih kapaciteta za proizvodnju ajvara, slatkog, džemova, ili pekmeza.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...