Home / Doma kulture Knjaževac / Komedijom ”Kovači” otvoren jubilarni, peti po redu PRKOS

Komedijom ”Kovači” otvoren jubilarni, peti po redu PRKOS

 

Antiratnom komedijom “Kovači” u izvođenju BAG Teatra  iz Boljevaca otvoren je  sinoć u Knjaževcu jubilarni, peti po redu, festival Pozorišna revija kreativnog osmišljavanja sveta, poznatiji kao – PRKOS.

Festival se održava u knjaževačkom Domu kulture, trajaće pet dana – do 3o. avgusta – a svake će večeri Knjaževčani imati prilike da pogledaju po jednu predstavu u izvođenju amaterskih pozorišnih grupa iz Boljevaca, Zrenjanina, Lebana i Beograda.

Poslednje večeri festivala biće proglašena najbolja predstava i dodeljene nagrade najboljim glumcima, za šta će biti zadužen tročlani žiri u sastavu: Rade Marjanović, Andrijana Videnović i Tatjana Kecman.

Pored žirija profesionalnih glumaca, festival će pomno pratiti i žiri publike, koji će svake večeri uručivati nagradu najboljem glumcu iz upravo izvedene predstave.

Na samom početku, publici se obratio selektor festivala reditelj Vladimir Putnik i tom prilikom ukratko podsetio gledaoce na glavne ciljeve PRKOS-a, istakavši da se izbor predstava ne vrši zbog žirija, nego zbog vernih ljubitelja pozorišta koji se iz godine u godinu polako oformljuju kao stalna publika ove knjaževačke manifestacije.

Knjaževačka publika se stoga iskreno nada da će narednih dana uživati u amaterskim pozorišnim ostvarenjima kao što je to bilo i prethodnih godina, a da ove godine probiju led imali su čast članovi “BAG teatra” iz Boljevaca. sa predstavom “Kovači”. Reč je o „životnoj komediji“ koja govori o besmislu nacionalizma i čistoti rase. Tri kovača su međusovno povezana preko svojih sinova i tako da ni jedan od njih trojice nisu očevi svojih sinova, ali ipak imaju sinove. Tako kovač Nemac ima sina koji je Rus, kovač Rus ima sina koji je Srbin, a kovač Srbin ima sina koji je Nemac.

Sjajna antiratna komedija rađena je po tektu Miloša Nikolića, u režiji je Bore Nenića. Likove u predstavi su igrali: Milan Milošević, Janko Maglovski, Ana Pavlović i Bojan Vukenović.

BAG Teatra iz Boljevaca je ostavio značajan trag u glumačkom amaterizmu ne samo Beograda i Srbije, već i regiona. Osvajali su nagrade na FEDRAS-u, Beogradskom festivalu amaterskih pozorišta, Internacionalnom festivalu amaterskih pozorišta u Laktašima, kao i na mnogim drugim festivalima.

Priznanje žirija publike za najbolju ulogu u predstavi  prve večeri PRKOS-a, dobio je Milan Milošević.

Program festivala nastavlja se večeras predstavom “Indigo”, zrenjaninskog CEKOM-a, pobednika prvog PRKOS-a. Početak predstave zakazan je za 20:00 časova, kao i tokom svih festivalskih večeri ulaz je slobodan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...