Home / Babin zub / Kako će Stara planina biti povezana sa Koridorom 10

Kako će Stara planina biti povezana sa Koridorom 10

I na Staroj planini sa zadovoljstvom broje sve više gostiju. Ove godine za deset meseci 60.000. Na još bolji posao računaju kada se napravi put koji će Staru planinu povezati s Istočnim krakom Koridora 10.

<

div id=”text”>

<

div id=”story-text”>

Teško je za većinu ljudi dočarati lepotu planine pre snega, čak i kad su jesenje boje najlepše.

“Uglavnom idemo pre i posle sezone zato što je mirnije, tiše, što nam više odgovara, u početku je put bio katastrofalan, ali posle godinu dana od kad je napravljen hotel sredili su ga potpuno”, rekao je Ivan Jovanović, gost hotela.

Gošća hotela Milica Mandić ispričala je da je sve na nekom lepom nivou, od igraonice što je njima bilo interesantno zbog dece, preko klope koja je odlična.

“Ovo je zapravo jedan deo Srbije koji je mnogo lep, priroda je predivna i trebalo bi je sačuvati”, kazala je Mandićeva.

Novi putni pravac spojiće Staru planinu sa Istočnim krakom Koridora 10 kod sopotske petlje u Pirotu, 38 kilometara puta delom će pratiti staru trasu, a od sela Mirkovci biće to potpuno nov put.



Goran Karadžić, direktor kompanije “SP Resort-Stara planina” kaže da će se za 45 minuta normalne vožnje stizati na 1.500 metara nadmorske visine, tj. na krov Srbije i SP resort.

“Mnogo ima endemskih vrsta i biljaka i životinja upravo na Staroj planini jer ovo je rezervat prirode, nacionalni park koji ćemo mi zasigurno sačuvati ali moramo i da ga razvijamo”, rekao je Karadžić.

O tome svedoče i meštani knjaževačkog sela Kalna u podnožju planine.

Najviše je srpskig turista, ali je Stara planina privlačna i Bugarima, neki su se čak odlučili da ovde investiraju.

“Došao sam iz Sofije ovde prvi put pre pet godina da skijam, mnogo mi se dopalo, onda sam odlučio da prvo napravim jednu kuću, a sada završavam i treću”, kaže Nikolaj Ninov, vlasnik odmarališta.

Od Babinog zuba počinje uspon na Midžor na nadmorskoj visini od 2.169 metara, iskusni vodiči kažu da se stiže za tri sata i savetuju da birate lepše vreme.

Pogledajte video prilog RTS-a



Izvor  & Foto RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...