Home / Muzička dešavanja / Svrljig : Dragana Mirković održala koncert za pamćenje (Foto)

Svrljig : Dragana Mirković održala koncert za pamćenje (Foto)

Dragana Mirković je sinoć nastupala u Svrljigu u okviru manifestacije “Belmužijada”.

Manifestacija je trajala 3 dana, a po rečima organizatora, zadnji dan manifestacije je ujedno bio i najposećeniji prvenstveno zbog koncerta Dragane Mirković, na čiji su koncert došli ne samo ljudi sa juga, već iz cele Srbije.

Privredno-turistička i kulturna manifestacija “Belmužijada”, koja je trajala tri dana, provela je kroz Svrljig 100.000 ljudi.

Osim Goce Tržan, koja je drugog dana uveseljavala publiku, za posetioce je trećeg i najposećenijeg dana pevala i Dragana Mirković.

Njen nastup oduševio je sve posetioce, a grad je te večeri bio prepun, pa se stvorila i gužva u saobraćaju.

Do sada najveća kolona parkiranih vozila zabeležena je do mosta na Pravačkoj reci, pa je Svrljig bio skoro skroz blokiran.

Gosti na koncertu pristizali su iz Niša, Knjaževca, Vranja, Kladova, Negotina, Bujanovca, Pirota, Paraćina, Ćuprije, Prokuplja, Pančeva, Beograda, Novog Sada, bukvalno iz cele Srbije.

Pevačica je održala sjajan nastup. Publika u glas pevala hitove kao što su: “Poslednje veče”, “Umirem majko”, “Lepi moj”, “Sama” i mnoge druge…
 

 

 

Autor: Promo

Gosti na koncertu pristizali su iz Niša, Knjaževca, Vranja, Kladova, Negotina, Bujanovca, Pirota, Paraćina, Ćuprije, Prokuplja, Pančeva, Beograda, Novog Sada, bukvalno iz cele Srbije.

Autor: Promo

Prvog dana “Belmužijade“ u Svrljigu boravilo je blizu 20-tak hiljada ljudi. Tog dana pred publikom su nastupali gajdaši u okviru 11. “Sabora gajdaša balkanskih zemalja“, Kanarinac i Jasna Kočijašević i Dolče vita bend iz Niša, kao i mnoga druga kulturno-umetnička društva, plesne grupe i pojedinci.

Kulturno-umetnički program na ''Belmužijadi'', foto: M.M. / Svrljiške novine
Kulturno-umetnički program na “Belmužijadi“, foto: M.M.

Drugi dan manifestacije zabeležio je masovnu posetu iz regiona, a po procenama u Svrljig se u subotu, 5. avgusta, sjatilo preko 35.000 ljudi, što je veoma velika posećenost. Drugog dana publiku je uveseljavala Goca Tržan.

Treći dan “Belmužijade“ bio je najposećeniji, prvenstveno zbog velikog koncerta Dragane Mirković, a potom zbog mnogih drugih dešavanja koja su pratila ovu manifestaciju. Trećeg dana proglašene su najbolje ekipe, pojedinci i predstavnici štandova. Uručena su priznanja, pehari i medalje, a proglašena je i najlepša pastirica Natalija Božinović iz Svrljiga, kao i najbolja ekipa u spravljanju tradicionalnog jela svrljiškog kraja belmuža MZ Drajinac.

Po proceni nadležnih u Svrljigu je tog dana boravilo više od 40-tak hiljada ljudi, što je novi rekord kada je u pitanju posećenost “Belmužijade“.

Najlepši mali pastiri, foto: M.M. / Svrljiške novine

Vredno je spomenuti da su po već ustaljenoj tradiciji manifestaciju zatvorili predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović i narodni poslanik Milija Miletić koji su se na bini pojavaili u narodnoj nošnji.

Oni su podelili nagrade najboljim ekipama i pojedincima i najavili 13. “Belmužijadu“ koja će biti održana 2018. godine, takođe početkom avgusta meseca.

Na ovogodišnjoj “Belmužijadi“ kao po običaju nastupali su i sportisti u nadmetanju u narodnim-pastiriskim igrama.

Prvo mesto u sportskim disciplinama zauzela je ekipa Plužina.

Vredno je istaći da su se i ove godine u nadvlačenju konopca takmičile i ženske ekipe, a da je najjača ekipa, upravo ekipa iz Plužine – MZ Plužina.

Proglašeni su pobednici i u spremanju najlepših tradicionalnih jela.

Prvo mesto u kategoriji “slane pite“ pripalo je Dušici Stevanović, u kategoriji “domaći kolači“ prvo mesto uzela je Krstić Dušica, dok je u kategoriji “peciva“  prvo mesto osvojila Jasmina Marinković.

Nagradu za najlepši štand osvojila je Jovana Vidanović iz Svrljiga.

 (Knjaževačke vesti /Kurir.rs,Pink.rs Foto: Promo)

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...