Home / Knjaževac / Prvi Međunarodni susreti folklornih ansambala i Sabor narodnog stvaralaštva„Neka živi selo naše“

Prvi Međunarodni susreti folklornih ansambala i Sabor narodnog stvaralaštva„Neka živi selo naše“

U selu Drajinac, opština Svrljig, 17. 18 i 19. avgusta, održavaju se prvi Međunarodni susreti folklornih ansambala i Sabor narodnog stvaralaštva pod nazivom „Neka živi selo naše“. Organizatori festivala su Kulturno-umetničko Društvo „Beloinje“ i Mesna zajednica Drajinac, a pokrovitelj je Centra za turizam, kulturu i sport.

Na festivalu svoju tradiciju predstaviće dvadeset ansambala iz Srbije, ali i folklorne grupe iz Makedonije, Slovenije i Rumunije, a po procenama organizatora ova manifestacija bi trebala da okupi između 700 i 900 učesnika. Pored programa vezanog za očuvanje etnomuzikološkog blaga Balkana, gosti će moći da posete i oko dvadesetak etno štandova sa različitim predmetima narodne radinosti tradicionalnim jelima.





Organizatori očekuju da ovaj festival preraste u tradicionalne susrete folklornih trupa, kako iz čitavog regiona, tako i šire. Već za narednu godinu, interesovanje da posete Svrljig i učestvuju na festivalu iskazale su grupe iz Italije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Grčke kao i jedan od vodećih ansambala sa Levanta i Izraela- Folklorni ansambl grada Jerusalima.

Organizatori se takođe nadaju da će njihovi napori biti vidljivi i u promociji turizma, jer su za ovu godinu najavljeni gosti iz susedne Bugarske koji će kao deo svoje turističke ture posetiti Svrljig u vreme trajanja festivala.

Festivalski program počinje svake večeri u 20 časova, a Kulturno umetničko Društvo „Beloinje“ i Mesna zajednica Drajinac pozivaju vas da posetite festival i uživate u raznolikim majstorijama umetnika u opancima.
/


x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...