Home / Knjaževac / Proučavanje dijalektološkog bogatstva knjaževačkog kraja u „Zapisima o zavičaju“

Proučavanje dijalektološkog bogatstva knjaževačkog kraja u „Zapisima o zavičaju“

U ediciji ”Zapisi o zavičaju” Narodna biblioteka ”Njegoš” objavila je naučnu studiju dr Biljane Sikimić, nučne savetnice Balkanološkog instituta SANU Miklošičeva zbirka reči ”iz Timoka”.

Franc Miklošič (1813–1891), ugledni bečki slavista i filolog,jedan od utemeljivača romologije kao nauke, u svojoj obimnoj naučnojstudiji „O govorima i lutanjima evropskih Cigana“ (1877), ostavio je nevelik, ali izuzetno dragocenzapis o leksici romskih govora prikupljenoj u knjaževačkom kraju (u„Timoku“) sedamdesetih godina 19. veka.

Upravo su ova zbirka romskih reči i njen nastanak tema naučne studije Miklošičeva zbirka reči „iz Timoka“ dr Biljane Sikimić, naučnog savetnika Balkanološkog instituta SANU. Studija je nastala na osnovu ranijih istraživanja istorije romologije dr Sikimić, ali autor u njenom drugom delu daje za nauku veoma značajne podatke o romskim govorima koji su danas u upotrebi u knjaževačkom kraju, kao i o nestanku nekadašnjeg romskog govora, arlijskog, koji je bio zastupljen na ovom prostoru, a koji je u osnovi Miklošičeve „zbirke reči iz Timoka“.




Za dijalektološka proučavanja u knjaževačkom kraju ova studija predstavlja izuzetno važan prilog, s obzirom na to da se objavljuje u vreme intenzivnog naučnoistraživačkog rada koji je Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Knjaževca organizovala tokom 2016. i 2017. godine u okviru projekta „Istraživanje jezika i folklora Roma u Knjaževcu“.Naučna studija dr Biljane Sikimić Miklošičeva zbirka reči „iz Timoka“ značajan je doprinos proučavanju, očuvanju i promovisanju dijalektološkog bogatstva knjaževačkog kraja. Štampana je kao četrnaesta knjiga edicije „Zapisi o zavičaju“, a elektronsko izdanje uskoro će biti dostupno na sajtu Narodne biblioteke „Njegoš“, u okviru Digitalne zavičajne zbirke




x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...