Home / Knjaževac / Knjaževac: Završen projekat “WE-NET: Ka gradovima obrazovanim za odgovoran odnos prema sredini”

Knjaževac: Završen projekat “WE-NET: Ka gradovima obrazovanim za odgovoran odnos prema sredini”

Krajem jula zvanično je završen projekat “WE-NET: Ka gradovima obrazovanim za odgovoran odnos prema sredini”, finansiran kroz program Evropa za građane i građanke.

Opština Knjaževac, kao jedini partner iz zemlje van EU, zajedno sa 12 partnera iz 8 zemalja aktivno je učestvovala je u kreiranju međunarodne platforme za razmenu iskustava i dobrih praksi na temu održivog razvoja na lokalnom nivou.

Okupljanjem lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva u cilju podsticanja transfera znanja kroz WE-NET platformu, projekat je omogućio nova rešenja za lokalne zajednice širom Evrope koje dele iste probleme i potrebe. Članovi konzorcijuma partnera na projektu WE- NET, predvođeni Gradom Tiene, tokom protekle dve godine realizovali su, razmenili i analizirali više od 25 aktivnosti jačanja svesti i kapaciteta u oblasti cirkularne ekonomije i uključivanja građana, prvenstveno mladih, u planiranje održivog lokalnog razvoja u 12 zajednica. Više od 1000 učesnika neposredno je bilo uključeno u ove aktivnosti, dok je procena da je više od 50 000 ljudi obavešteno je o modelu kružne ekonomije i o ulozi lokalnih aktera u njenoj implementaciji. Pored toga, konzorcijum partnera projekta WE- NET izradio je i set preporuka za evropske institucije koje uključuju stavove lokalnih aktera važnih za izradu evropskih politika o kružnoj ekonomiji.




Sažetak realizovanih akcija WE- NET konzorcijuma možete pogledati na sledećem linku.

WE-NET platforma postala je jedan od ključnih alata Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju – ALDA, čiji je član i Opština Knjaževac, u promociji održivog razvoja u lokalnim zajednicama, sa posebnim fokusom na pitanja zaštite životne sredine. Vodeći partner na projektu je bila Opština Tiene iz Italije, uz podršku ALDA mreže.



x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...