Home / Knjaževac / Knjaževac: Završen projekat “WE-NET: Ka gradovima obrazovanim za odgovoran odnos prema sredini”

Knjaževac: Završen projekat “WE-NET: Ka gradovima obrazovanim za odgovoran odnos prema sredini”

Krajem jula zvanično je završen projekat “WE-NET: Ka gradovima obrazovanim za odgovoran odnos prema sredini”, finansiran kroz program Evropa za građane i građanke.

Opština Knjaževac, kao jedini partner iz zemlje van EU, zajedno sa 12 partnera iz 8 zemalja aktivno je učestvovala je u kreiranju međunarodne platforme za razmenu iskustava i dobrih praksi na temu održivog razvoja na lokalnom nivou.

Okupljanjem lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva u cilju podsticanja transfera znanja kroz WE-NET platformu, projekat je omogućio nova rešenja za lokalne zajednice širom Evrope koje dele iste probleme i potrebe. Članovi konzorcijuma partnera na projektu WE- NET, predvođeni Gradom Tiene, tokom protekle dve godine realizovali su, razmenili i analizirali više od 25 aktivnosti jačanja svesti i kapaciteta u oblasti cirkularne ekonomije i uključivanja građana, prvenstveno mladih, u planiranje održivog lokalnog razvoja u 12 zajednica. Više od 1000 učesnika neposredno je bilo uključeno u ove aktivnosti, dok je procena da je više od 50 000 ljudi obavešteno je o modelu kružne ekonomije i o ulozi lokalnih aktera u njenoj implementaciji. Pored toga, konzorcijum partnera projekta WE- NET izradio je i set preporuka za evropske institucije koje uključuju stavove lokalnih aktera važnih za izradu evropskih politika o kružnoj ekonomiji.
Sažetak realizovanih akcija WE- NET konzorcijuma možete pogledati na sledećem linku.

WE-NET platforma postala je jedan od ključnih alata Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju – ALDA, čiji je član i Opština Knjaževac, u promociji održivog razvoja u lokalnim zajednicama, sa posebnim fokusom na pitanja zaštite životne sredine. Vodeći partner na projektu je bila Opština Tiene iz Italije, uz podršku ALDA mreže.x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...