Home / Knjaževac / Knjaževac : Časopis „Istok“, broj 10

Knjaževac : Časopis „Istok“, broj 10

Novi, jubilarni broj „Istoka“ je sa 220 strana do sada najobimniji. „Istok“ je ne samo najbolje književno i teorijsko glasilo Istočne i Južne Srbije već i jedan od najznačajnijih domaćih časopisa, jedini sa kolor-prilozima u svakom broju.

U jubilarnom izdanju je i bibliografija dosadašnjih brojeva, izbor iz poezije pesnika i kritičara Slobodana Stojadinovića Čudeta (1948–2011) i studija o njemu. „Istok“ tradicionalno predstavlja srpsku i inostranu poeziju, i u ovom izdanju u više priloga nagradom „Rade Tomić“ 2016. nagrađenog pesnika dr Nedeljka Bogdanovića za knjigu „Oltar u planini“. Saša Radojčić, predavač na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, jedan od istaknutih pesnika, prevodilaca i estetičara, objavio je filozofski esej „O sreći“.




Poezija Radeta Tomića predstavljena je u tri studije, kao i knjige Tanje Kragujević, Nenada Trajkovića i Branislava Stanojevića. U bloku o baštini i kulturnoj zavičajnosti su prilozi trojice stručnjaka o „Značaju leksikoloških proučavanja govora jugoistočne Srbije“ i o župi Timok i Rači. U rubrici „Portret umetnika“ je tekst likovnog kritičara Dejana Đorića „Diskrecije Dragoslava Živkovića“ iz monografije u pripremi o ovom slikaru i crtaču. Njegova 22 rada prikazana su u broju jer je ovaj tihi majstor iz Knjaževca među najsjajnijim slikarima na prelomu veka.


x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...