Home / Zabava / Za prvi seks nam je najvažnija „hemija“

Za prvi seks nam je najvažnija „hemija“

Imali ste između 16 i 18 godina. Bila je to osoba koja je prosto zračila nekom unutrašnjom lepotom. I desilo se – izgubili ste nevinost. Ovako je otprilike, prema rezultatima istraživanja „Alo!“ i „TNS Meduim Gallupa“, izgledalo gubljenje nevinosti kod gotovo polovine stanovnika Srbije


Okidač za ljubav kod Srba je „ono nešto“ što obično definišemo kao harizmu, hemiju iliti, jednostavno rečeno, celovitost kojom ta osoba zrači. Kao najvažniji „magnet“ kojim nas neko privlači, 37 odsto ispitanika dalo je baš taj odgovor. Ova stavka je presudna kod žena (46,1 odsto), ali ni muškarcima nije beznačajna (28,9 odsto). Naravno, fizički izgled nam je takođe važan, odnosno oblik nečijeg tela, pošto spoljašnost igra najvažniju ulogu kod četvrtine ispitanika. I, kao što već svi znamo, muškarci daleko lakše padaju na „fasadu“ (39,4 odsto u odnosu na 10,5 kod žena).
Sledi „ono u glavi“, odnosno pamet i intelekt, a zatim lice i oči. Iako svakodnevno možemo da vidimo devojke koje, ruku pod ruku, šetaju s, blago rečeno, dobro situiranim i u društvu pozicioniranim muškarcima, moć i uticaj u društvu zvanično su bitni u samo pet odsto slučajeva. Da li je u pitanju bilo klasično zaobilaženje istine ili potiskivanje očiglednog, tek ispada da te devojke i žene vole takve muškarce zbog, a čega bi drugog, „onog nečeg čime oni zrače“.
Kada nekoga ugledamo i proradi nam hemija, odnosno krv proključa i hormoni „udare u centar za vid“, postajemo slepi za sve ostalo. Tada obično dolazi do seksa. 19 odsto ispitanika reklo je da im se prvi seks desio sa 17 godina. U 16, odnosno 18. godini, nevinost je izgubilo po 17 odsto stanovnika naše zemlje, a sa 19 leta to je uradilo 14 procenata anketiranih.

.banner_text_link{ text-align: right } .banner_text_link a{ font-size: 12px; color: #ccc } .banner_text_link a span{ font-size: 10px; } .banner_text_link a:hover{ color: #666 }Kako objašnjavaju u „TNS Medium Gallupu“, trend je relativno stabilan u odnosu na istraživanje iz 2003. godine, ali došlo je i do jedne manje promene.
– Uočava se da je manje onih koji posle dvadesetih imaju prvo seksualno iskustvo – objašnjavaju u „Gallupu“, a brojke to precizno pokazuju – više ispitanika je nevinost izgubilo pre 16. godine (12 odsto), nego posle 22 (7%), a taj odnos je 2003. iznosio 9 odsto pre 16, odnosno 12 odsto posle 22. godine.
Kako objašnjava psiholog psihoterapeut Nebojša Jovanović, ovaj trend nije naš izum, već je tako i u svetu.
– Granice se spuštaju u svemu – kada sam prvi put probao cigaretu, drogu, seks… Suštinski problem je nedostatak strukture društva, pošto su mladi prepušteni svojoj okolini i vršnjacima. Danas je kod mladih blam ako do 17. godine nisu izgubili nevinost, a ako to urade ranije, onda je u pitanju i stvar ponosa. Takav je socijalni standard, čak i za devojčice – objašnjava naš sagovornik.

Najteže je naći normalne

Nebojša Jovanović kaže da je interesantan podatak i o uticaju moći pri izboru partnera.
– Sumnjam u taj procenat, pošto je mnogo žena koje traže neki oblik moći kod muškaraca. To je i biološka stvar, pošto su materinski instinkt i potreba za kontrolom dominantni. Oscilacije su najveće kod mladih ljudi, pošto oni traže ono što im u tom trenutku nedostaje. Što se pameti tiče, žene traže stabilne muškarce. Mnogo radim sa mladima i znam da je ono što im najviše treba, a što najteže nalaze, to da osoba bude „normalna“. Taj pojam jeste definisan u psihologiji, ali ne u životu. Ako je rezultat pokazao da je 15 odsto onih koji traže pametne, onda je to u redu, pošto u društvu i inače postoji 15 odsto natprosečno inteligentnih ljudi. Dakle, u pitanju su osobe koje traže sebi slične, odnosno nekog iz svog jata – objašnjava Jovanović.

Šta od navedenog kod drugih osoba seksualno privlači više od drugih stvari?


Najvažnije je da osoba zrači    37%
Oblik tela                                    25%
Pamet, odnosno intelekt          15%
Lice i oči                                     13%
Moć,odnosno uticaj koji ima    5%

Bez odgovora                            4%

Seks u brojkama

– 15 litara sperme izbaci prosečan muškarac u životu
– 25 kalorija na sat troši se ljubljenjem
– 90 odsto žena izjavilo je da njihov partner u 90 odsto slučajeva ne prepoznaje odglumljeni orgazam
– 100 evra, pa sve do 30 dana zatvora, kazna je za seks na javnom mestu u Hrvatskoj
– 17 odsto ljudi našlo je partnere preko interneta

Čeda Čvorak: Nema ništa na kvarno

Kad je reč o osvajanju suprotnog pola, poznatima popularnost donekle pomaže, ali i odmaže, a oni za „Alo!“ priznaju da su tu na isto tako nesigurnom terenu kao obični smrtnici. Tako muzičar Čeda Čvorak kaže da nema nikakvu taktiku zavođenja.

– Ja sam uvek ono što jesam, i to po svaku cenu, pa ko voli, nek izvoli. Važno je da se devojci dopadnem takav kakav sam, tako da nemam običaj da nešto posebno radim u takvim situacijama. Isplati se kada je čovek iskren i nikada ništa u životu nisam dobio na kvarno, pa tako ni neku devojku – kaže Čeda.
Pevačica Goga Sekulić (30) kaže da uvek osvaja direktno, spontano i prirodno.
– Mislim da izgled mnogo vara jer su opasne one male, mirne, slatke. Ja sam uvek u pristupu ljudima direktna, nikada ne lažem i u principu sam vesela. Tako pristupam poslu, ali i suprotnom polu – kaže Goga za „Alo!“.
Saša Kovačević (23) kaže da ne voli da bude odbijen.
– Prvo moram da imam neki signal od osobe koja mi se dopala da bih krenuo u neku komunikaciju. Ne volim da budem odbijen, zato čekam da mi na neki način pokaže i da se i ja njoj dopadam. Ali, s obzirom na posao koji radim, često sam u situaciji da mi prilaze devojke, što mi ne smeta. Naprotiv, imponuje mi – iskren je Saša.
Zlatko Došljak (25), bokser BK Crvena zvezda, priznaje da nije preterano romantičan.
– Kada mi se devojka svidi, volim da prvi priđem, ali ne da budem napastan. Sve lagano, polako… Prvo upoznavanje, pa izlasci, pa onda veza i seks! Bitno mi je da su simpatije obostrane – završava Zlatko.

Alo! anketa

Šta vas prvo privuče kod partnera?
Ivan Petrović (20) student
Najbitniji mi je smisao za humor, posebno onaj koji ima elemente ironije, sarkazma… Takva osobina najviše govori o njoj, njenim osobinama. Fizički izgled nije mnogo bitan.


Katarina Anđelković (20) student
Najbitnije mi je kad delimo ista interesovanja, kada ja nešto kažem, a ta druga osoba može da se nadoveže, razume. Tada vam s njom nikada neće biti dosadno.

Fi Mihajlović (23) student
Prvo me, normalno, privuče fizički izgled. Figura, telo. Na osnovu celokupne pojave može mnogo da se zaključi o nekoj devojci, da li drži do sebe, je li kreativna, pedantna…

Željko Lukić (32) trgovac
Oči mi uvek prvo privuku pažnju, ako ima harizme, duha… U njima se vidi kakva je ko osoba. Ako nema ništa u očima, devojka može biti i prelepa, ali džaba.

Tanja Branković (34) izložbeni koordinator
Duhovitost je najbitnija. Mnogo može da se zaključi o osobi na osnovu smisla za humor. Zaljubljenost brzo prođe, bitno je da vam s nekim u životu nije dosadno i da zna da vam ulepša dan.

Željka Đanković (20) student
Svetlije oči mi uvek skrenu pažnju. Oči su ogledalo duše, zrače harizmom, naravno, ukoliko je neko poseduje. Bitan je i celokupan fizički izgled, ali ne znate šta se iza toga krije.

Selena Vesović (20) student
Meni je fizički izgled bitan jer to na dečku uvek prvo primetite. Međutim, ukoliko se ispostavi da je „prazan iznutra“, onda – do viđenja, šta mu tada vredi lepota.

Tamara Radulović (22) student farmacije
Uvek me prvo privuče duhovitost, dečko treba da bude zanimljiv u svakom smislu, da vam s njim ne bude dosadno. Da je pametan i šarmantan. Takve je, doduše, teško naći. (smeh)

Kada stupate u seksualne odnose, da li su za vas presudna osećanja, ili možete da uživate u seksu i kada nema jakih emocija?

Ne mogu da zamislim seks ukoliko nema osećanja ljubavi 57 %

Važan je dobar seks, osećanja pri tom ne moraju da postoje 37 %
Bez odgovora 5 %

Sa koliko godina ste imali prvo seksualno iskustvo?

Pre 16. g. 12%
Sa 16 g. 17%
Sa 17 g. 19%
Sa 18 g. 17%
Sa 19 g. 14%
Sa 20 g. 9%
Sa 21 g. 4%
Sa 22+ g. 7%

Kada biste stupili u odnose sa novim partnerom koji vas privlači?

Na prvom sastanku 21%
Prve nedelje 23%
Prvih mesec dana 23%
Prvih 6 meseci 11%
Prvih godinu dana 5%
Kad počne zajednički život 21%
Posle udaje/ženidbe 21%
Bez odgovora 21%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Mozzart podržava pet preduzetnica sa po 10.000 evra

Objavljen je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od ...