Home / Ekonomija / Vesti sa berze

Vesti sa berze

  • Telekomu Srbije i Medija vorksu uručene CDMA licence
  • Dragin:Robne rezerve se pripremaju za otkup pšenice
  • Italijanski Jurogrup sutra otvara fabriku u Novoj Pazovi
  • Mišelin smanjuje broj radnih mesta,u Srbiji bez otpuštanja
  • GSP dobio još tri tramvaja od Bazela
  • Slovenačka NLB preuzima akcije beogradske NLB banke

Telekomu Srbije i Medija vorksu uručene CDMA licence

Posted: 17 Jun 2009 06:17 AM PDT

BEOGRAD, 17. juna 2009. – Kompanije Telekom Srbije i Medija vorks (Media works) od danas imaju pravo da koriste licence za uvođenje bežične telefonije i interneta u CDMA tehnologiji u Srbiji.

Kako je saopštila Republička agencija za telekomunikacije (Ratel), te kompanije imaju obavezu da u roku od šest meseci počnu da pružaju usluge bežične telefonije i interneta.

Telekom i Medija vorks uplatili su po 540.000 evra u budžet Srbije i Ratel im je danas uručio licence za CDMA, ističe se u saopštenju.


Dragin:Robne rezerve se pripremaju za otkup pšenice

Posted: 17 Jun 2009 05:09 AM PDT

BEOGRAD, 17. juna 2009. – Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin izrazio je danas nezadovoljstvo cenom pšenice koju za ovogodišnji rod poljoprivrednicima nude mlinari i najavio da se sa Direkcijom za robne rezerve priprema otkup po većoj ceni.

Dragin novinarima nije mogao da kaže koliku će cenu Robne rezerve ponuditi poljoprivrednicima, kao i kolike će količine biti otkupljene, navodeći da treba sačekati kraj žetve.

Ovih dana mlinari nude oko 10 dinara za kilogram pšenice novog roda, a Dragin smatra da bi “mogli da počnu da računaju i na više prstiju nego što imaju na svoje dve ruke” kada žele da plate pšenicu, ističući da je ponuda mlinara “neprimerena”.

Italijanski Jurogrup sutra otvara fabriku u Novoj Pazovi

Posted: 17 Jun 2009 03:54 AM PDT

BEOGRAD, 17. juna 2009. – Italijanska kompanija Jurogrup (Eurogroup) otvoriće sutra u Novoj Pazovi fabriku za proizvodnju čeličnih cevi, u koju je uložila oko 10 miliona evra, najavila je Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA).

Kako se navodi u saopštenju, novopazarska fabrika Jugotub (Yugotub) na početku će uposliti 30 radnika, a proizvodiće 36.000 tona cevi godišnje.

“Plan je da se broj zaposlenih poveća na 50 čime bi iskoristili maksimalni proizvodni kapaciteti pogona”, kazala je direktorka Jugotuba Klara Stojanović.

Mišelin smanjuje broj radnih mesta,u Srbiji bez otpuštanja

Posted: 17 Jun 2009 03:54 AM PDT

KLERMON-FERAN, 17. juna 2009. – Francuski proizvođač guma Mišelin (Mićelin) najavio je danas da će smanjiti broj radnih mesta za 1.093, a u Srbiji broj radnih mesta neće biti smanjen.

Kako je agenciji Beta rečeno u Mišelinu, broj radnih mesta će biti smanjen “reorganizacijom poslovanja”, a mere će se odnositi samo na Francusku i neće uticati na pogone te kompanije u Srbiji.

U Srbiji je Mišelin vlasnik proizvođača guma Tigar tajers (Tyres), koji je prema podacima Agencije za privredne registre na kraju 2008. godine imao 2.252 zaposlena. Ostali delovi pirotskog Tigra, koji proizvode tehničke gume, gumene čizme i hemijske proizvode, nisu u vlasništvu Mišelina.

GSP dobio još tri tramvaja od Bazela

Posted: 17 Jun 2009 03:37 AM PDT

BEOGRAD, 17. juna 2009. – Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) “Beograd” dobilo je danas još tri tramvaja od Grada Bazela i Vlade Švajcarske, ukupne vrednosti oko 70.000 franaka.

Generalni direktor GSP “Beograd” Radoslav Nikolić kazao je novinarima da je Bazel od 2001. godine do sada poklonio 27 tramvaja i 25 prikolica tom preduzeću, a da je sa novom donacijom broj tramvaja povećan na 30.

Kako su naveli u GSP, ukupna vrednost švajcarske donacije za tramvaje do sada premašila je tri miliona franaka, a očekuje se da će Beograd dobiti još dvadesetak tramvaja od Bazela.

Slovenačka NLB preuzima akcije beogradske NLB banke

Posted: 17 Jun 2009 02:26 AM PDT

BEOGRAD, 17. juna 2009. – Slovenačka Nova ljubljanska banka (NLB) objavila je danas ponudu za preuzimanje 7,42 odsto NLB Banke Beograd [NLCB] i, ako preuzimanje uspe, postaće 100 odsto vlasnik te banke.

Ponuđač nudi 12.587 dinara po akciji po akciji NLB Banke a ponuda će biti otvorena do 7. jula, navodi se u ponudi objavljenoj u dnevnom listu Politika.

Nominalna vrednost akcije NLB Banke Beograd je 6.000 dinara, knjigovodstvena, na dan 31.12.2008, je 8.956,89 a prosečna ponderisana preovlađujuća cena 11. juna bila je 12.586,82 dinara.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...