Home / Vesti iz Srbije / Izasao novi Internet Explorer 8

Izasao novi Internet Explorer 8

Nova verzija internet čitača Internet Explorer 8 može se preuzeti sa sajta kompanije Microsoft. Program je besplatan za korisnike legalnih Microsoftovih operativnih sistema, a može se koristiti na sistemu Vista i na prethodnom sistemu Windows XP. Internet Explorer 8 će biti i deo novog operativnog sistema Microsofta, Windows 7.

Prema nedavnom istraživanju konsultantske firme Janco Associates, Internet Explorer ima 72,2 odsto udela na tržištu, dok Mozilla Firefox ima 17,2 odsto, Google Chrome 2,8 odsto, a Safari kompanije Apple manje od jedan odsto.

Google, Mozilla i norveška Opera su protestovali zbog dominacije Microsofta na tržištu, a evropske vlasti su optužile Microsoft za zloupotrebu dominantnog položaja, jer ugrađuje internet Explorer u Windows koji se koristi na 95 odsto računara u svetu.

Microsoft je najavio da će korisnici novog Windows 7 operativnog sistema moći da isključe neke programe, poput internet Explorera, što bi trebalo da podstakne korisčhenje drugih programa.

Korisnici Internet explorera 8 moći će da na internet sajtove koje su već posećivali odu tako što u polje za adresu ukucaju samo ključnu reč. Nova verzija Explorera omogućiće korisnicima da lakše čuvaju i brišu istoriju pretrage interneta.

Novi Microsoftov čitač interneta sadrži i takozvane “ubrzivače” (Accelerator) koji omogućavaju korisnicima da obeleže tekst na internet stranici i odaberu neku od radnji koje žele da pokrenu, poput pretrage, prevoda ili prikazivanja lokacije na mapi.

Internet Explorer 8 možete preuzeti ovde.

Izvor 24sata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...