Home / Ekonomija / Djaci uce o zastiti zivotne sredine

Djaci uce o zastiti zivotne sredine

Od početka nove školske godine, u svim osnovnim školama u Srbiji učenici će sticati znanja iz ekologije i zaštite životne sredine. Predlog Ministarstva zaštite životne sredine predviđa da ekologija bude treći obavezni izborni predmet za učenike od prvog do osmog razreda. Iako ideja o ekologiji kao obaveznom školskom predmetu postoji još od 1973. godine,


ona nikad nije zaživela u našem obrazovnom sistemu na konkretan način. Ipak, ova ideja je ponovo postala aktuelna zahvaljujući naporima Ministarstva zaštite životne sredine da se kod mladih razvija svest o ekologiji i održivom razvoju. U školama širom Srbije se teme ekologije i zaštite životne sredine trenutno izučavaju kroz biologiju i geografiju, ali taj sadržaj nije dovoljan da učenike podstakne na poimanje i razmišljanje o zaštiti prirode. Takođe, za učenike od prvog do šestog razreda osnovnih škola postoji neobavezan izborni predmet pod nazivom Čuvari prirode. Sadržaj udžbenika je prilagođen uzrastu i pruža dobru osnovu za dalje učenje, ali je problem u tome što ovaj predmet nije obavezan, pa se mali broj dece opredeljuje za njega.

Ukoliko Nacionalni prosvetni savet uskoro ne odluči drugačije, odeljak „nastava u prirodi“ biće izbrisan iz nastavnog plana i programa za narednu školsku godinu. Budući da se u pravilniku o đackim putovanjima rekreativna nastava ne pominje, može se desiti da ova generacija mladih osnovaca ostane upamćena kao poslednja koja je učila u prirodi. Iako je ostalo nejasno da li je rekreativna nastava zaista izbrisana ili je ona svrstana u istu stavku sa izletima, ekskurzijama i kampovima, u školama kažu da dogodine neće organizovati nastavu u prirodi. Jedno od obrazloženja kojim su u Ministarstvu prosvete pokušali da opravdaju ukidanje rekreativne nastave jeste da je ona veliki trošak za ionako već osiromašene kućne budžete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...