Home / Vesti iz Knjazevca / U Knjaževcu formirana nova vlast

U Knjaževcu formirana nova vlast


Srbija

U Knjaževcu formirana nova vlast

Naprednjaci podelili vlast sa demokratama

Autor: S. Božinović | Foto:S. Božinović | 06.02.2009. – 05:00

KNJAŽEVAC – Odbornici koalicije DS-SNS-SPS-DSS-PUPS izabrali su juče u Knjaževcu novu lokalnu vlast. Tako je ova varoš postala prva u Srbiji gde su vlast podelili naprednjaci Tomislava Nikolića i demokrate Borisa Tadića. Za predsednika opštine izabran je mašinski inženjer Mladen Radosavljević (35) iz DS, a za njegovog zamenika advokat Vesna Simić iz SNS-a. Predsednik skupštine je Darko Živković (SPS), dok su u petočlano opštinsko veće ušli po jedan odbornik iz DSS-a, PUPS-a i DS-a, i dvoje odbornika iz SNS-a.

Pre izbora nove vlasti, sa mesta predsednika SO Knjaževac smenjen je dr Miodrag Pavlović iz pokreta „Živim za Krajinu – Boško Ničić”. Da podsetimo, Ničićev pokret je do pre dve nedelje imao većinu sa G17 plus i SPS-om.

Jučerašnja sednica je počela žustrim nastupom odbornika iz G17 plus koji su zahtevali odlaganje dok ne dođe odgovor iz Ministarstva za lokalnu samoupravu kome je poslat dopis o prekoračenju zakonskog roka za formiranje lokalne vlasti. U tom dopisu, koji je potpisao dr Pavlović, od Ministarstva se traži raspuštanje skupštine u skladu sa članom 85 zakona o lokalnoj samoupravi.
Ovaj predlog su odbili odbornici većinske koalicije. To je iritiralo opoziciju, pa se sa skupštinske govornice moglo čuti o prodaji Knjaževca beogradskim moćnicima, dok su demokrate pozivale manjinu da sportski priznaju poraz.
– Svesni ste da kršite zakon, ali verujete u svoju političku silu. Prodali ste svoje birače jer oni koji su glasali za DS sigurno nisu želeli koaliciju sa Tomom Nikolićem – čulo se sa govornice.
Novoizabrani predsednik opštine Radosavljević je rekao da su svi organi vlasti izabrani u skladu sa zakonom.
– Ne smatram neobičnim što smo u koaliciji sa SNS-om, to je sasvim normalno kada imamo iste ciljeve. I oni, kao i mi, žele boljitak za Knjaževac i u našoj koaliciji nema ničeg neobičnog. Nijedan naš član savez sa SNS-om nije komentarisao na negativan način. Uostalom, nismo mi prvi grad sa ovakvom koalicijom, pre nas je to učinilo Prijepolje! Sa svim koalicionim partnerima smo se dogovorili šta nam je prioritet u radu – kaže predsednik opštine Mladen Radosavljević.
– Sa DS i ostalim partnerima očekujemo izuzetnu saradnju a baš za njih smo se opredelili jer imaju izuzetno kvalitetne ljude. Centrala nijednom sugestijom nije uticala na našu odluku, sve smo samostalno odlučili. Ne shvatam zašto je nekome čudna saradnja SNS i DS, DSS i SPS. Imamo zajedničke ciljeve- interese građana – rekla je Vesna Simić.

Ničić: Nova vlast već izgubila većinu
Predsednik pokreta „Živim za Krajinu” Boško Ničić kaže da je nova lokalna vlast u Knjaževcu već izgubila većinu.
– Izborom na funkcije predsednika opštine, zamenika predsednika opštine i još troje odbornika na mesta opštinskog veća, izgubili su pet odbornika kojima po zakonu prestaje odbornički mandat i ne mogu da glasaju. I dvojici odbornika iz LDP su oduzeli mandate, a nisu dodelili nove, tako da „skupštinska većina” sada ima 16 odbornika što nije dovoljno ni za kvorum – kazao je Ničić.

Vesna Simić osuđena na zatvorsku kaznu
Dojučerašnji predsednik SO Knjaževac dr Miodrag Pavlović kazao je da novoizabranu zamenicu predsednika opštine čeka zatvor.
– Zamenica predsednika opštine Vesna Simić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca zbog zloupotrebe službenog položaja, i trenutno se njena žalba nalazi kod Vrhovnog suda. Kada je bila svojevremeno u opštinskoj vlasti kao član SPS-a, došlo je do malverzacije socijalnog stana od 200 kvadrata – kazao je Pavlović. Simićeva je rekla da presuda nije pravnosnažna i da njen privatni život „nema uticaja” sa funkcijom koju će obavljati.





One comment

  1. Господо “демократе”,

    деведесетих година, па све до смрти премијера Ђинђића веровао сам свакој речи које су долазиле из Ваших редова. Прво сам био симпатизер, а онда и Ваш члан од 2001. до 2003.године, када сам вратио књижицу незадовољан, пре свега, људима који су водили главну реч у ОО ДС.
    Књажевачко руководство је, у једном тренутку подржавало Слободана Вуксановића, а онда и Зорана Живковића!
    Сада, у агонији конституисања нове локалне власти, тај исти ОО ДС подржава ТОМУ НИКОЛИЋА, ВОЈИСЛАВА КОШТУНИЦУ И ИВИЦУ ДАЧИЋА!!!

    Један је за Тадића до јуче говорио да је усташа, други много тога дијаметрално супротно ставовома ДС-а, а трећи је до јуче био главни “jaстреб” С.Милошевића! Сироти, сигурно се и пок.З.Ђинђић и С.Милошевић “преврћу” у гробу!

    Народ је зачуђен…коментари типа: “сачекајте још Шешеља да изађе из Хага и Миру Марковић из Русије, па и њих уврстите у коалицију” требало би да Вас забрину.

    Време ће показати своје, али сам уверен да ће ОО ДС оваквим понашањем у Књажевцу ускоро бити оно што је тренутно ДСС на републичком нивоу…једна минорна странка!?

    “Опрости им Боже, не знају шта чине!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...