Home / Vesti iz Knjazevca / Spust niz Babin zub

Spust niz Babin zub

Stara planina je najveća i najlepša planina u istočnoj Srbiji i prirodna granica sa Bugarskom. Pripada opštinama Knjaževac i Pirot. Najviši vrh je Midžor 2.169 metara, a prirodne karakteristike su pogodne za razvoj zimskih sportova, planinarenja, letenja zmajem i paraglajderom, ribolova, sakupljanja lekovitog i aromatičnog bilja, gljiva i drugo. Babin zub je jedan od vrhova Stare planine i nalazi se na 1.780 metara nadmorske visine.


To je specifičan morfološki oblik, karakterističan po vertikalnim odsecima stena, gde se jedan odstečnjak izdvaja oblikom koji podseća na stari zub, po čemu je i dobio naziv. Njegova visina je 200 metara i pristupačan je samo alpinistima. Vrh Babin zub kao i naš deo Stare Planine pripada pojasu kontinentalne klime sa žarkim letima i dugim i hladnim zimama prepunim snega koji se zadržava od oktobra do aprila-maja. Česta je pojava mećava, pa se može dogoditi da se za vrlo kratko vreme nađete zatrpani u snegu. Zato pažljivo treba pratiti meteorološke izveštaje i poštovati najavu mećave. Tu mogu da pomognu i meštani koji nepogrešivo znaju vremenske prilike na planini. Planirano je da se na Staroj planini izgradi veliki zimski turistički centar „Babin zub” sa alpskim skijalištima kapaciteta 14.000 skijaša, 40 kilometara žičara, 100 kilometara ski staza i smeštajnim kapacitetom od preko 8.000 ležaja.

Za sada su izvedene staza Konjarnik dužine 1.155 metara, Sunčana dolina, dužine 637 metara, a i dalje postoji Markova livada, dužine 250 metara, takozvani bejbi lift koji je predviđen i za noćno skijanje. Staze polaze sa visine od 1.700 metara u blizini hotela Babin zub i Planinarskog doma, a završavaju se na nadmorskoj visini 1.235 metara, odakle polazi žičara četvorosed. Na Staroj planini živi oko 200 vrsta ptica, od kojih se 92 vode kao prirodna retkost. Divlje životinje čine bogatu ponudu za lovce. Ovde raste i najmanji bor u Evropi, bor-krivulj i neke endemske vrste flore i faune. Bogatstvo voda čini planinu prelepom. Tu su klisure, kanjon, vodopadi, pećine, izvori, čist vazduh i netaknuta priroda. Bogatstvo Babinog zuba i Stare planine je u njenom podzemnom delu, jer su potoci zlatonosni, ima granita, uljanih škriljaca, urana i drugih rudnih bogatstava. Reke su veoma pogodne za sportski ribolov zbog dubokih virova koji su idealno sklonište potočne pastrmke. Neki ulovljeni primerci pastrmke, dosežu i do 50 santimetara. Smeštaj se može pronaći u Eps-tursovom hotelu Babin zub (60 ležaja) i Planinarski dom (80 ležaja) i u seoskim domaćinstvima. Obavezno treba probati kačkavalj koji se služio i u Beloj kući, jagnjetinu i specijalitete ovog kraja, izvorsku vodu, jednu od njajhladnijih, čija je temperatura samo četiri stepena Celzijusa. Ovde ćete saznati kako se može pričati koristeći samo tri padeža.

Dragica Bajić “Politika”



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...