Home / Ekonomija / Sansa za opstinu Knjazevac ???

Sansa za opstinu Knjazevac ???

Privrednici ogorčeni na vlast u Zaječaru

Takse povećali 900 odsto za tri godine

ZAJEČAR – Zaječarski privrednici i Regionalna privredna komora zatražili su od opštine da smanji lokalne takse, jer su za poslednjih pet godina neke od njih povećane više od 7.000 odsto, a samo taksa za građevinsko zemljište porasla je 900 odsto za poslednje tri godine. Privrednici navode da će zbog novca za previsoke takse, koje su među najvišim u Srbiji, otići u minus i čak morati da otpuštaju radnike, a najavili su i proteste ispred opštine ako takse ne budu smanjene.

Prema rečima Bratislava Đorđevića, predsednika Regionalne privredne komore Zaječar, privrednici žele da opština smanji enormne iznose kojima lokalna vlast pokriva razne troškove. Najveći problem za privrednike je cena naknade za gradsko građevinsko zemljište. – Lokalna vlast nam je samo za gradsko građevinsko zemljište u poslednjih pet godina povećavala taksu 72 puta, a poskupljenje iznosi 7.226 odsto! Prošle godine smo plaćali 1,7, a sada 3,2 miliona dinara ovu nadoknadu! Te takse poskupele su od 50 do 100 odsto u odnosu na prošlogodišnje. Više je nemoguće poslovati – kaže Snežana Mitrović, direktorka hotela „Srbija – TIS”. Po njenim rečima, identičan hotel u Kladovu, ali sa površinom tri puta manjom, mesečno plaća 3.000 dinara istu taksu. – Imamo 103 zaposlenih. Od nove godine do sada primili smo petoro radnika i moraćemo da ih otpustimo zbog ovolikog nameta. Ukoliko se ne nađe rešenje, do kraja godine otpustićemo polovinu zaposlenih jer je nemoguće poslovati. Da li osobe koje su izglasale ovakav namet žive na drugoj planeti – kaže Mitrovićeva. Po rečima ogorčenih privrednika koji su održali skup zbog visokih taksa, gradonačelnik Boško Ničić preko ovih nameta „puni budžet da bi dovodio pevaljke”. – Gradonačelnik Ničić nas je na lokalnoj televiziji nazvao „tajkuni koji ne isplaćuju plate” i rekao da ga privrednici ne zanimaju! Potpuno je nenormalno plaćati ovolike takse – kazao je Miroljub Vidanović Beli, vlasnik firme „Flora”. Kompanija „Kablovi”, koja zapošljava 515 radnika, pre dve godine za ukupne takse na lokalu je plaćala četiri miliona dinara, a ove godine 18,9 miliona dinara. – Samo za gradsko zemljište sada plaćamo 20.000 evra mesečno. Najviše vređa inteligenciju što plaćamo i „uslove za grejanje placa”, na kome nema nijednog objekta, i to 510.000 dinara godišnje. Ovi nameti uticaće negativno na poslovanje, usloviće smanjenje radničkih plata, ali i otpuštanje zaposlenih – kaže Dragan Cvetković, direktor „Kablova”. Jelena Valjević, predstavnik mlekare „Imlek”, kaže da je pitanje šta će vlasnik uraditi s obzirom na to da je ovogodišnja taksa na građevinsko zemljište 9,8 miliona, a pre tri godine je iznosila 1,1 milion dinara. Ivanka Penčić iz „Dunav osiguranja” navodi primer da u Knjaževcu njihova filijala plaća za građevinsko zemljište 24.000 dinara za celu godinu, dok u Zaječaru mesečno izdvajaju 302.619 dinara. – Prošle godine smo za gradsko zemljište plaćali 1,69 miliona, a ove godine 3,63 miliona dinara – kazala je Penčićeva. Kako lokalna samouprava ima zakonska prava da sama odlučuje o visini naknade zemljišta, juče je oformljen odbor privrednika koji će se obratiti gradonačelniku Ničiću sa zahtevom da se smanje takse. Ukoliko ne dođe do dogovora, privrednici najavljuju radikalne mere – štrajk, okupljanje ispred zgrade opštine i obustavu rada.

Boško Ničić: Nema smanjenja taksa Gradonačelnik Boško Ničić je ogorčen ovakvim nastupom privrednika koji, kako kaže, godinama nisu ništa plaćali. – Nemam nameru da smanjujem ikakve takse, a oni neka se žale! Neka oni vrate cene na nivo iz 2007. godine, pa ćemo i mi vratiti koeficijent iz tog perioda! Privatnici huškaju radnike da sam ja kriv zbog otpuštanja, a oni su već svojim programom poslovanja predvideli smanjenje broja zaposlenih. Privredna komora je stala uz njih jer sam ih javno prozvao da ništa ne rade. Privredna komora je, uz retke izuzetke, groblje isluženih kadrova koji zaustavljaju razvoj Zaječara – kaže Ničić.

Opstina Knjazevac vidi svoju veliku sansu u enornom povecanju taksi u susednoj opstini.Prema ocekivanjima privrednika mnoge firme izmestice svoje delatnosti i sedista u susedne opstine, gde su takse znatno nize.

4 comments

  1. Ne,samo smo malo vise poslovniji.

  2. u, ala ste jaki.

  3. Od sansi za Knjazevac “nema nista”-dok je gospodin Nicic dao Bog ziv i zdrav nece se zajcarci doseliti u Knjazevac,a sta bi ovde i da se dosele?skim bi da posluju?ja nemam uopste reci za rukovodstvo Knjazevca…dosad sam pisao i pricao a sta ocekujete sada?mislite da cu opet?e necu jer nemam kome.
    Gospodin Nicic ce uskoro ovih dana u Zajecaru uz moju pomoc otvoriti jednu spediciju Slovenacku-znaci dolazi gazda iz Slovenije i u Zajecaru parkira svoje slepere i sve sto ide uz to-naravno uz moj predlog jer nemam skim u Knjazevcu.
    Gospodin Nicic ce takodje ovih dana u Zajecaru otvoriti neki hiper marke naravno,dolazi gazda drugi iz Slovenije i to realizuje i opet naravno na moj predlog jel opet u Knjazevcu nemam skim ni popricati o tome,a verujte mi pokusao sam a skim necu ovde reci on ce se sam prepoznati u ovoj temi.
    Tako ce Gospodin Nicic u Zajecaru zaposliti bar jos 100 radnika minimalno koji ce imati nemora Slovenacku platu ali sigurno 2 x vecu nego u nekoj nasoj firmi.

    Razmislite sada da li Gospodin Nicic propada i Zajecar ili mi u Knjazevcu … cekajuci Zajecarce privrednike da nam dodju??????

    Pozdrav Ivica

  4. Саша Тодоровић

    A шта се до сада чекало!?

    Од 2000. године се ништа у овој вароши није догодило…постали смо још сиромашнији, а о Књажевцу се прича само о месту у коме се “правда” истерује бомбама, а радници третирају као робови!
    Град ће у догледно време остати и без локалне телевизије, јер није било паметног лобирања…било је битно “само да се прода…само да се лекне!” То важи и за сва остала приватизована предузећа.
    Народ није глуп…увидео је много тога и ускоро ће његов гнев изаћи на површину!
    Докле да вајдимо “газде”…ма нек одреше кесу, да и ми убоги нешто од њих видимо!
    Ако радник може да ради за 10.000 динара (и мање) , могу и приватници да плаћају веће таксе!!!
    И ТРЕБА ДА ПЛАЋАЈУ…БОЉЕ ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ, НЕГО БЕОГРАДУ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...