Home / Turizam / Nacionalna Noć muzeja u 38 gradova u Srbiji

Nacionalna Noć muzeja u 38 gradova u Srbiji

– Manifestacija “Noć muzeja” ove godine biće održana 16. maja u Beogradu, Novom Sadu i još 36 gradova širom Srbije, u više od 190 muzejskih i galerijskih prostora, najavili su danas organizatori.


“Noć muzeja” u Beogradu će biti priređena po šesti put, a po treći put i u drugim gradovima Srbije, rekla je na konferenciji za novinare Ana Jovanović, koja je pre šest godina pokrenula tu kulturno-zabavnu manifestaciju.

NOĆ U noći između 16. i 17. maja u raznim umetničkim i izložbenim programima moći će da uživaju i žitelji Šapca, Aleksandrovca, Bačke Topole, Bora, Čačka, Inđije, Jagodine, Kikinde, Kladova, Knjaževca, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Leskovca, Niša, Novog Pazara.
“Noć muzeja” biće upriličena i u Pančevu, Petrovcu na Mlavi, Požarevcu, Prokuplju, Rumi, Sirogojnu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Sremskim Karlovcima, Subotici, Užicu, Valjevu, Velikoj Plani, Vranju, Vršcu, Vrbasu, Zaječaru i Zrenjaninu.
U Beogradu će tokom “Noći muzeja”, 16. maja od 18 časova do dva sata po ponoći, biti otvoreno više od 80 muzejskih i galerijskih prostora, a u Novom Sadu oko 40.
Cena karata za beogradsku “Noć muzeja” je 250 dinara u pretprodaji i 300 dinara na dan održavanja manifestacije, u Novom Sadu karte će koštati 250 dinara, a u ostalim gradovima karte će biti ili besplatne ili će koštati od 50 do 150 dinara.
U Beogradu će u “Noći muzeja” biti otvoreno 18 muzeja, 40 galerijskih prostora i pet inostranih kulturnih centara. Biće, takođe, “oživljeni” Dvorski kompleks na Dedinju, Kalemegdan i Akademski park.
Beograđani i njihovi gosti moći će da saznaju šta su jeli kraljevi, a šta Josip Broz Tito, ko je sve bio na čelu jugoslovenske diplomatije, kako izgleda savremeni srpski ikonopis, kako se pravi mozaik i kako se izrađuju freske.
U holu zgrade Izvršnog veća Vojvodine u Novom Sadu biće predstavljena umetnička zbirka iz fonda te ustanove, dok će Muzej Vojvodine prirediti izložbu paradnih šlemova iz perioda Rimskog carstva.
Žitelji Novog Sada će, takođe, moći da saznaju više o tome kakvu su kozmetiku koristile Novosađanke u 19. veku ili da saznaju gde je počelo i kako se razvijalo tetoviranje.
Ovogodišnja “Noć muzeja” odvijaće se istovremeno u 40 zemalja u Evropi, na više od 1.900 lokacija, pod pokroviteljstvom Evropske komisije i UNESKO-a.
Prošlogodišnju “Noć muzeja”, koja je održana u 23 grada u Srbiji, posetilo je oko 450.000 ljudi, podsetila je Ana Jovanović i dodala da je srpska “Noć muzeja” druga u Evropi po broju posetilaca, odmah posle francuske.
Organizator manifestacije je Umetničko-produkcijska grupa “Noć muzeja”, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Srbije i gradske opštine u kojima se manifestacija održava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...