Home / Vesti iz Knjazevca / MINIĆEVO KOD KNJAZEVCA NA RIMSKOM PUTU IZ III VEKA n.e.

MINIĆEVO KOD KNJAZEVCA NA RIMSKOM PUTU IZ III VEKA n.e.


TRAGOM RIMSKIH LEGIJA

Prošle jeseni, radnici D.V.P. «Erozija» iz Knjaževca, na čelu sa poslovođom , Vujicom Marković, radeći na izradi glavnog kolektora f.300 za gradsku kanalizaciju, na dubini od 1 -1, 10m otkrili su kaldrmisani rimski put, koji se nalazi u pravcu današnje Timočke ulice, koja je trasirana paralelno sa železničkom prugom Niš – Prahovo.

Kamen za drum, prečnika 50 cm odlično je očuvan i majstorski složen, na čemu bi mogli da pozavide i današnji putari. Rimski put, kasnije nazvan i turski drum je značajan i po tome, što je prvobitno naselje postavljeno na tom potezu u doba Turaka, odnosno, tu se nalazio Jeni han.

Rimski put je povezivao Niš sa Dunavom, a u bližoj okolini iskopina,Timacum minus (Ravna) i Felix Romulianu (Gamzigrad). Trasa puta može se najbolje sagledati u leto, kada žito i trava požute. Ovo otkriće, o kome se samo nagađalo privuklo je pažnju šire i stručne javnosti. Lokalitet su nakon toga «obradili» arheolozi i stručnjaci iz Zavičajnog muzeja Knjaževac, što će rezultirati ka zaštiti od daljeg propadanja i razgradnje.

Država Srbija i njeno Mininistarsvo kulture rekonstruisaće ovaj drum u delu, gde nije oštećen i prezentovaće ga svetu kao deo arheološke ponude sa ovih prostora, a ovo značajno otkriće poslužiće istoričarima za dalje proučavanje, a turističkim radnicima za obogaćivanje turističke ponude, inače lepog timočkog regiona.

Tekst i foto: Dragan Blagojević



Прилагођена претрага


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...