Home / Vesti iz Knjazevca / Knjaževac (KŽ) nova registarska oznaka od Jula

Knjaževac (KŽ) nova registarska oznaka od Jula

Nove registarske tablice koje će pratiti i nove saobraćajne dozvole počeće da se izdaju početkom jula ove godine, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Sve je spremno za ovaj veliki posao, ali je do odlaganja došlo da se ne bi stvarale još veće gužve u policijskim stanicama. U MUP procenjuju da će do jula većina građana zameniti postojeća lična dokumenta, pa će zamena registarskih tablica i saobraćajnih dozvola teći bez problema. Tim pre što će zamena trajati godinu dana, i obavljaće se istovremeno sa produženjem registracije automobila.

Policija bi od 5. jula trebalo da počne izdavanje novih saobraćajnih dozvola i registarskih tablica sa oznakama Srbije u 59 gradova i opština što znači da će biti uvedeno novih 18 oznaka širom zemlje.

Novi Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, čije će odredbe Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sprovoditi od 5. jula predviđa da se postojeće tablice sa zastavom SRJ odnosno SCG zamene u roku od godinu dana, prilikom redovnog produžetka registracija.

Nove tablice će umesto dosadašnjih dimenzija 420 x 120cm biti nešto veće 520 x 110 cm. Biće bele boje, sa plavim poljem na levoj strani, na kojoj je ispisana međunarodna oznaka Srbije – SRB.

Na tablici će sa dva crna latinična slova biti ispisana oznaka registarskog područja kako bi se ispoštovali standardi Evropske Unije, potom crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kojeg je ćirilicom ispisana oznaka registarskog područja.

Umesto kombinacije 4 do 6 brojeva, kao do sad, registarska oznaka sastojaće se od tri ili četiri cifre i kombinacije slova na dve pozicije. U kombinaciju ulaze sva latinična slova, kao i slova W, X i Y.

Saobraćajna dozvola biće veličine kreditne kartice – dimenzija 54 sa 86,5 milimetara, sa tekstom na srpskom i na engleskom jeziku, moći će da se automatski očitava i imaće više zaštitnih elemenata.

Novost je registraciona nalepnica, koja će se lepiti na vetrobransko staklo prilikom prve i svake sledeće registracije.

Pravilnikom o utvrđivanju registarskih područja za motorna i priključna vozila predviđa se da će postojati 59 registarskih područja.

Promena registarskih tablica i saobraćajnih dozvola događa će se pri redovnoj registraciji vozila kako bi se izbegle velike gužve. U Srbiji ima oko milion i sedam stotina hiljada registrovanih vozila pa će biti potrebno da se izradi oko 3,5 miliona novih tablica, koje novi vlasnici neće morati da menjaju zbog eventualnog priključenja naše zemlje Evropskoj Uniji, kaže za „Blic nedelje“ Milan Vujanić profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je prvobitno predvidelo, radi „racionalizacije i efikasnijeg rada policije“, 34 područja, pri čemu je planirano ukidanje osam registarskih oznaka koje sada postoje i uvođenje jedne nove.

Posle protesta u nekim mestima koja je trebalo da ostanu bez „svoje“ oznake, propisan je novi pravilnik i svi su dobili svoje tablice

Registarske oznake za 59 gradova i opština


Registarskeoznake imaće 59 gradova i opština, što znači da se uvodi 18 novih oznaka. MUP je prvobitno predvideo, radi “racionalizacije i efikasnijeg rada policije”, 34 područja – ukidanje osam registarskih oznaka koje sada postoje i uvođenje jedne  nove
Posle protesta u nekim mestima koja je trebalo da ostanu bez “svoje” oznake, propisan je novi pravilnik i sva veća mesta u Srbiji su dobila svoje tablice.
Kao i do sada, postojaće područja: Aranđelovac (AR), Beograd (BG), Bor (BO), Valjevo (VA), Vranje (VR), Vršac (VŠ), Gnjilane (GL), Gornji Milanovac (GM), Đakovica (ĐA), Zaječar (ZA), Zrenjanin (ZR), Jagodina (JA), Kikinda (KI), Kragujevac (KG), Kraljevo (KV), Kosovska Mitrovica (KM), Kruševac (KŠ), Leskovac (LE), Loznica (LO), Niš (NI), Novi Pazar (NP), Novi Sad (NS), Pančevo (PA), Peć (PE), Paraćin (PN), Pirot (PI), Požarevac (PO), Prizren (PZ), Priboj (PB), Priština (PR), Prokuplje (PK), Ruma (RU), Smederevo (SD), Sombor (SO), Sremska Mitrovica (SM), Subotica (SU), Trstenik (TS), Užice (UE), Uroševac (UR), Čačak (ČA) i Šabac (ŠA).
Nova područja su: Aleksinac (AL), Bačka Palanka (BP), Bačka Topola (BT), Bečej (BČ), Velika Plana (VP), Vrbas (VB), Inđija (IN), Kanjiža (KA), Knjaževac (KŽ), Kovin (KO), Negotin (NG), Prijepolje (PP), Petrovac na Mlavi (PT), Svilajnac (SV), Smederevska Palanka (SP), Stara Pazova (ST), Ćuprija (ĆU) i Šid (ŠI).


Прилагођена претрага


One comment

  1. Wie wirds wohl weitergehen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...