Home / Vesti iz Knjazevca / ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “АУТОМОБИЛИ У КЊАЖЕВЦУ ОД 1920. ДО 1970.” У МУЗЕЈУ АУТОМОБИЛА У БЕОГРАДУ

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “АУТОМОБИЛИ У КЊАЖЕВЦУ ОД 1920. ДО 1970.” У МУЗЕЈУ АУТОМОБИЛА У БЕОГРАДУ


Народна библиотека „Његош” из Књажевца објавила је књигу под називом „Аутомобили у Књажевцу од 1920. до 1970.” Аутори књиге су Александар Видојковић и Никола Вучковић, чланови Удружења љубитеља старовременских возила Књажевац. Књига прати развој аутомобилизма у Књажевцу, од првог „форда педаљаша”, који се на улицама вароши појавио почетком двадесетих, преко ретких луксузних аутомобила богатих трговаца и индустријалаца тридесетих и чудних возила „франкенштајна” из послератног периода, па до масовне моторизације шездесетих година прошлог века. Књига садржи и обиље података о књажевачким возачима и љубитељима аутомобила из овог периода, као и документе и фотографије из архиве Удружења.

Књига је објављена под покровитељством Министарства културе Републике Србије и друга је књига у едицији „Времеплов вароши” Народне библиотеке „Његош”.

Прву промоцију ове књиге издавач организује у среду, 11.фебруара 2009. у 19.30 у Музеју аутомобила у Београду, Мајке Јевросиме 30. Поред аутора, о књизи говоре Братислав Петковић, колекционар и директор Музеја аутомобила из Београда, Небојша Ђорђевић, председник Удружења историчара аутомобилизма из Београда, др Иво Савић, познавалац књажевачких прилика у прошлости.


Прилагођена претрага

U BEOGRADSKOM MUZEJU AUTOMOBILA PROMOVISANA KNJIGA „AUTOMOBILI U KNJAŽEVCU OD 1920. DO 1970.”

U sredu 11. februara 2009, pred brojnom publikom u Muzeju automobila u Beogradu predstavljena je knjiga „Automobili u Knjaževcu od 1920. do 1970.” Aleksandra Vidojkovića i Nikole Vučkovića. Objavljena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, druga knjiga edicije „Vremeplov varoši” Narodne biblioteke „Njegoš”, uz obilje fotografija i podataka o knjaževačkim automobilima i vozačima, prati razvoj automobilizma u varoši od prvog „forda pedaljaša” iz ranih dvadesetih, preko retkih luksuznih limuzima bogatih Knjaževčana tridesetih i čudnih vozila „frankenštajna” iz posleratnog perioda, pa do masovne motorizacije šezdesetih godina prošlog veka.

O knjizi su, pored autora, govorili Bratislav Petković, kolekcionar i direktor Muzeja automobila, Nebojša Đorđević, predsednik Udruženja istoričara automobilizma iz Beograda, dr Ivo Savić, poznavalac knjaževačkih prilika u prošlosti i Vladana Stojadinović, urednik edicije „Vremeplov varoši”.

Knjiga će biti predstavljena i knjaževačkoj publici 23. februara 2009. u 19 časova, u Velikoj galeriji Doma kulture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...