Home / Svrljig / Jedinstveni bazen sa konstantnom temperaturom vode od 22 stepena nadomak Svljiga

Jedinstveni bazen sa konstantnom temperaturom vode od 22 stepena nadomak Svljiga

Malo Selo Popšica, pokraj Svrljiga, skriva raznolike prirodne lepote, a svakako – najveća od njih je prirodni bazen smešten u stenama u samom centru sela.Sam bazen dimenzije je 16 puta 16 metara, a dubina korita je od pola do dva metra.  

Bazen okružen stenama, sa jedne strane i kućama sa druge, predstavlja nesvakidašnji prizor – spoj prirode i urbanizma, a u poslednje vreme česta je destinacija turistima iz nišavskog kraja.

Bez obzira što u Svrljigu postoji novoizgrađeni kupališni kompleks ,,Bazeni Pastirište“, popšički bazen i dalje je zanimljiv turistima sa strane. Najčešće ovde dolaze Nišlije i turisti iz drugih gradova, a ponajmanje je Svrljižana.

U selu radi jedna prodavnica i to je jedino mesto gde se tokom leta okupljaju meštani, ali i gde se može kupiti hrana i piće, jer drugih lokala u selu nema (prvi je na nekoliko kilometara od Popšice u selu Lalinac, prema Svrljigu).

Da je selo Popšica bogata vodoma, dokaz su potoci i reke koji protiču kroz samo selo, pa negde i seku seoske puteve. Naime, kroz Popšicu protiče Kopajska reka, pritoka Bele reke u kojoj i danas ima rakova i ribljeg sveta (pastrmke).  To je još jedan dokaz da je voda u bazenu čista i izvire iz stene. Voda može da se pije, bar tako kažu stanovnici sela.

 

Temperatura vode konstantna je tokom cele godine, a iz termalnog izvora u samom bazenu izbija kristalno čista voda od 15 do 20 litara u sekundi.

  • Stavovi izneti u podržavanom medijskom projektu “Svrljig info 2019” nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

 Radovi na održavanju kolovoza – Na putu Knjaževac – Svrljig –

PREMA poslenjim informacijama Puteva Srbije ovog  jutra nema većih gužvi ni zadržavanja ...