Home / Knjaževac / Znanjem do posla za mlade u Knjaževcu (Foto & Video)

Znanjem do posla za mlade u Knjaževcu (Foto & Video)

dsc04541

Mladima u Knjaževcu koji traže posao u pomoć stiže savremeni centar za vođenje karijere i stručno usavršavanje u kojem će besplatno učiti one veštine koje poslodavci traže i tako povećati svoje šanse da dođu do posla. Posebna pažnja u radu centra biće posvećena razvoju poslovnih veština kod mladih iz osetljivih grupa

 

-U svečanoj saia opštinskog veća u Knjaževcu  danas je  predstavljen projekat ”Znanjem do posla”. O planovima za smanjenje nezaposlenosti kod mladih govorili su predsednik opštine Knjaževac Milan Djokić, direktor projekta ”Znanjem do posla” Kristof Bauman, predstavnik brokerske organizacije Bojan Radosavljević i privrednik Oliver Jelenković.

Omogućićemo mladim ljudima da steknu nove veštine, nova znanja, zahvaljujući kojima će lakše sebi naći zaposlenje, istaknuto je u opštini Knjaževac, na predstavljanju projekta ”Znanjem do posla”. Program iza koga stoje finansijska sredstva švajcarskog SDC-a, podrazumeva partnerstvo biznisa, škole i lokalne samoprave, kazao je direktor projekta Kristof Bauman.

”Projekat ima za cilj da razvije veštine kod kod mladih i time ih učini sposobnim da nađu posao. Mi ćemo raditi na razvoju sistema javno – privatnog partnerstva, koji će pored lokalne privrede, uključiti škole, opštinu, roditelje, na stvaranju zaokruženog sistema u kojem će oni moći da dobiju podršku da razvijaju veštine i znanja neophodna na tržištu rada.”

Karijerni centri, neformalne edukacije, mobilni timovi za aktivno traženje posla, samo su neke od aktivnosti predviđene za prvu godinu realizacije projekta, najavljuje u ime brokerske organizacije Bojan Radosavljević.

”Ovaj program znači razvoj mehanizama podrške mladima u njihovoj tranziciji od škole do posla, kako bi se povećala njihova zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada. Pokrenućemo karijerne centre, omladinske seoske centre sa mobilnim timovima za aktivno traženje posla, trening centar, imaćemo set neformalnih edukacija, posredovaćemo u zapošljavanju, radićemo programe za studente…”




Pored mladih, koji će, neosporno, od ovakvog programa imati velike koristi, projekat je od izuzetnog je značaja i za vlasnike malih i srednjih preduzeća, smatra privrednik Oliver Jelenković.

”U današnje vreme teško je u privatnom sektoru mlade ljude pripremiti za radno angažovanje. Dosta nas ne zna ni način. Mi možemo da im praktično pomognemo da nauče neku operaciju, ali jako je bitno mladim ljudima pokazati šta će to značiti u njihovom budućem životu I na koji način sebi mogu da pomognu.”

Više posla za mlade u gradu i selu, smanjenje nezaposlenosti, a samim tim i brži ekonomski razvoj Knjaževca, osnovni su ciljevi koje želimo da dostignemo, rekao je predsednik opštine Milan Đokić.

”Naša očekivanja su da kroz ovaj program u narednih nekoliko godina mnogo naših sugrađana stekne veštine, nova znanja, da nauče strane jezike, pripreme se za rad u privrednim granama koje generišu najveći broj radnih mesta, kao što su tekstil, ili obućarstvo, ali i u mnogim drugim savremenim tehnologijama. Ovaj program omogućiće im da žive bolje i kvalitetnije.”

Projekat „Znanjem do posla“ vredan je 6,3 miliona švajcarskih franaka (oko 720 miliona dinara) i realizuje se u okviru saradnje vlada Švajcarske i Srbije.

 

[FAG id=47806]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...