Home / 2021 / VODIČ ZA VAKCINISANE: Gde i kako da se prijavite za 3.000 dinara !!!

VODIČ ZA VAKCINISANE: Gde i kako da se prijavite za 3.000 dinara !!!

Svi građani stariji od 16 godina, koji su vakcinisani makar jednom dozom vakcine protiv kovida-19, proizvođača “Sinofarm”, ,”Fajzer”, ,”Astrazeneka”, kao i cepivom ,”sputnjik V” do 31. maja, moći će da se prijave za 3.000 dinara od 1. do 15. juna.

Građani Srbije koji su u prethodnih šest meseci preležali kovid, a nakon toga se nisu vakcinisali, od juče mogu dobiti digitalni zeleni sertifikat.

Ovaj sertifikat je potvrda o preležanoj infekciji i podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih 180 dana. Uslov je da je testiranje izvršeno u nekoj od državnih zdravstvenih institucija pre najmanje četiri nedelje.

Naš sertifikat sadrži podatke o obe doze vakcine, zatim o tri testa, kao i o tome da je neko preležao koronavirus, ali je problem što na nivou SZO to još nije standardizovano. Zato se trenutno radi po principu bilateralnih priznanja takvih potvrda, pa su dosad digitalni zeleni sertifikat priznali Bugarska, Grčka, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i od pre dva dana Slovenija. Očekujemo i da Evropska komisija početkom juna zauzme zvaničan stav o svemu što je potrebno da sadrži takav dokument – kaže direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović, navodi Objektiv.

KAKO DA SE PRIJAVITE?
Prijava će ići preko Uprave za trezor, isto kao i za 60 evra, a 4. juna biće otvoren i kol-centar. Najstariji sugrađani i građani koji primaju socijalnu pomoć neće morati da se prijavljuju i njima će novac leći na račune, kao i prilikom isplate prethodnih paketa pomoći. Prilikom prijave neće biti potrebni dokazi o vakcinaciji, jer sve postoji u registru e-Uprave.

OVE PODATKE MORATE OSTAVITI
Kao i prilikom prijavljivanja za prethodnu pomoć, i za 3.000 dinara za vakcinisane će biti potrebno da se ostave sledeći podaci: JMBG, broj lične karte i naziv banke u kojoj je otvoren račun. Ukoliko nemate račun u banci, u prijavi je potrebno samo navesti naziv banke i račun će vam biti automatski otvoren.

KADA NOVAC LEŽE NA RAČUNE?
U Ministarstvu finansija, isplata 3.000 dinara podsticaja za vakcinisane biće realizovana nakon 15. juna, a najkasnije do 20. juna.Izvor https://www.republika.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Bibliografija Vlastimira Nikolića – u izdanju Zavičajnog društva Timočana-Torlaka

Zavičajno društvo Timočana-Torlaka iz Minićeva postoji od 1. novembra 1997. godine, tako ...