Home / 2021 / Večeras : Premijera na RTS1 – Film “Otac” sniman u Knjaževcu

Večeras : Premijera na RTS1 – Film “Otac” sniman u Knjaževcu

U subotu, 16. januara, na Prvom programu RTS-a ne propustite TV premijeru filma “Otac” Srdana Golubovića koji je delom snimljen u Knjaževcu.

Još jedno filmsko ostvarenje koje je snimano na teritoriji opštine Knjaževac.Već početkom 2016 snimanjem Bolivudskog blokbastera sa statistima iz Knjaževca ovaj grad postaje pravi “Eldorado” za snimanje kako stranih tako i domaćih filmova i serija.Početkom 2021 godine očekuje nas i premijera drugog dela domaćeg filma   Južni vetar 2 – Ubrzanje.

Film je na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu osvojio dve nagrade, dok je glavni glumac Goran Bogdan nominovan za “evropskog Oskara” u kategoriji Najbolji evropski glumac.

Film je zasnovan na istinitom događaju i opisuje tragediju i ličnu borbu jednog čoveka kome su zbog siromaštva predstavnici lokalnih socijalnih službi oduzeli decu.

Golubović je krajem novembra 2019. godine završio snimanje „Oca“, a film je sniman osam nedelja na više lokacija u okolini Priboja, Zaječara, Knjaževca i Beograda.




Nakon nagrade FEDEORA na ovogodišnjem FEST-u i dve nagrade na Berlinskom filmskom festivalu – nagradu ekumenskog žirija i nagradu publike, ovo ostvarenje nastavilo je da niže priznanja – “Zlatna vrata” na Pula film festivalu, odličje za najbolji međunarodni narativni film na 21. Međunarodnom filmskom festivalu u Kalgariju, glavnu nagradu na 42. Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Monpeljeu, nagradu za najboljeg glumca u Minsku na festivalu Listapad, kao i Prvu nagradu na 13. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE)

 

Osim Gorana Bogdana, koji tumači glavni lik oca Nikole, ostale uloge poverene su Borisu Isakoviću, Nadi Šargin, Milici Janevski, Vahidu Džankoviću, Jovi Maksiću, Nikoli Rakočeviću, Milanu Mariću i Ljubomiru Bandoviću. Prvi put na filmu, nakon što su prošli kasting u kojem je učestvovalo više od 250 dece, našli su se i Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Režija: Srdan Golubović




Izvor Knjaževačke vesti / RTS



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...