Home / 2021 / Utešna nagrada za Knjaževčane na takmičenju učeničkih kompanija

Utešna nagrada za Knjaževčane na takmičenju učeničkih kompanija

Od 19. do 23. aprila realizovana je nedelja učeničkih kompanija koju je obeležio preduzetnički duh mladih. Organizacija Dostignuća Mladih uz podršku parntera: USAID Serbia, Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanija ManPowerGroup i TeleGroup – realizovala je regionalna takmičenja učeničkih kompanija za srednjoškolce širom Srbije.

Preko 250 učenika iz 50 učeničkih kompanija iz 19 gradova iz svih delova naše zemlje, predstavilo je svoje preduzetničke ideje, a 20 pobedničkih timova iz 5 regiona plasiralo se na nacionalno finale – čiji pobednik će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija.

Prvo mesto u regionu jugoistočne Srbije odnela je učenička kompanija pod nazivom “Ekolim” iz gimnazije “Bora Stanković” u Nišu. Ova kompanija se bavi proizvodnjom solarnih kolektora napravljenih od – limenki.

U cilju nagrade za trud, angažovanost i izvanrednu kreativnost – u finale se plasiralo i još 5 učeničkih kompanija iz Kragujevca, Knjaževca, Lazarevca, Svrljiga sa idejama koje su nas osvojile:




Ideja koja je odnela “zlato” za vojvođanski region dolazi iz medicinske škole “Draginja Nikšić” iz Sremske Mitrovice i tima pod nazivom “Green Active” koji je kreirao liniju kozmetike za kosu na bazi spanaća, a bronzana i srebrna medalja otišla je u ruke ovim timovima:

Beogradski pobednici iz učeničke kompanije pod nazivom Mellisi dolaze iz Farmaceutsko-fizioterapeutske škole i bave se proizvodnjom proizvoda za jačanje imuniteta i proizvodima za negu lica i tela na bazi meda – koji ne sadrže nikakve štetne sastojke. Odmah za njima, u finale su se plasirali i:

Pobedu su u Jugozapadnu Srbiju doneli učenici iz Požege i poljoprivredne škole sa domom učenika “Ljubo Mićić” koji su pokrenuli sajt za onlajn prodaju proizvoda koje kreiraju učenici iz Požege, Pirota i Svilajnca. U nastavku sledi lista plasiranih u finale za ovaj region:

Centralna Srbija je takođe dobila svoje pobednike koji dolaze iz Prve kragujevačke gimnazije, a predstavili su ideju i kompaniju pod nazivom “Edu games” – interaktivne igrice koje utiču na psihomotorni razvoj, kao i kognitivne sposobnosti dece u najmlađem uzrastu. Za njima, u finale su prošle i sjajne ideje ekipe iz Kruševca i Svilajnca:

U cilju nagrade za trud, angažovanost i izvanrednu kreativnost – u finale se plasiralo i još 5 učeničkih kompanija iz Kragujevca, Knjaževca, Lazarevca, Svrljiga sa idejama koje su nas osvojile:

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji (Junior Achievement Serbia) je deo globalne mreže Junior Achievement Worldwide, osnovane 1919. godine, koja obuhvata 121 zemlju u svetu. Ovaj svetski program preduzetničkog obrazovanjai godišnje pohađa više od 10 miliona učenika.

U Srbiji sprovođenje programa počelo je 2005. godine kada je osnovana organizacija Dostignuća mladih. Od tada je kroz obrazovne programe iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti prošlo više od 60 000 učenika iz 286 osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije.

Programi preduzetničkog obrazovanja u Srbiji besplatni su kako za učenike tako i za nastavnike, i odvijaju se preko cele godine. Pored teorijske nastave koja se obavlja uz pomoć specijalno dizajniranih udžbenika, kompjuterskih programa i simulacija verifikovanih od strane svetske organizacije Junior Achievement, tokom godine za srpske đake realizuje se između 15 i 20 takmičenja i sajmova, lokalnog, nacionalnog i međunarodnog karaktera.

U 2013. i 2014. godini, Evropska komisija proglasila je organizaciju Dostignuća mladih nacionalnim pobednikom u oblasti promocije preduzetništva, i drugoplasiranim na evropskom nivou.




izvor https://edukacija.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...