Home / Drugi pišu / U Ravni pronađeni legionarski oklop, rimski novčići i nakit (Video)

U Ravni pronađeni legionarski oklop, rimski novčići i nakit (Video)

Na arheološkom nalazištu kod Knjaževca pronađeni legionarski oklop, rimski novčići i nakit

Na lokalitetu „Timakum minus“ u selu Ravna kod Knjaževca, posle dve decenije, nastavljena su arheološka istraživanja. Arheolozi iz Beograda i Knjaževca, uz podršku Ministarstva kulture, istražuju južnu kapiju utvrđenja javlja RTS.

Deo oklopa rimskog vojnika izrađenog od bronzanih listića povezanih žicom, novčići i kopče samo su jedan deo materijala pronađenog ovih dana na prostoru „Timakum minusa“. Slojevi oko kule kod južne kapije otkrivaju nove detalje iz prošlosti ovog vojnog objekta.

„Zaglađujemo površinu iskopa, a pošto se na površini pojavljuje određina količina gareži, to ukazuje da je tu postojalo ognjište ili peć“, objašnjava arheolog Nikola Radinović.

„Timakum minus“ je bio važan rudarsko-metalurški i administrativni centar šireg područja. Podignut u 1. veku, nekoliko puta je razaran u varvarskim najezdama od sredine 3. do sredine 5. veka.„Mislim da ćemo doći do nekih novih saznanja o ‘Timakum minusu’, o poslednjoj fazi i njegovom kraju, a pre svega pripremamo južnu kapiju za konzervatorsko-restauratorske radove“, naglašava Sofija Petković, viši naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac projekta.

Južna kapija „Timakum minusa“ jedna je od najočuvanijih kapija na rimskim vojnim utvrđenjima u Srbiji. Kako objašnjava arheolog, kustos Bojana Ilijić, ona se razlikuje od ostalih pronađenih rimskih kapija, zato što je sam način gradnje karakterističan više za autohtono stanovništvo.

Zavičajni muzej u Knjaževcu priprema projekte kojima će rimsko utvrđenje u dolini Timoka učiniti dostupnijim turistima.

„Potrebno je da uradimo novi put i obnovimo stare pešačke staze. Nadam se da ćemo uspeti i da osvetlimo naš lokalitet“, navodi v.d. direktor Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, Aleksandar Ristić.

Projekat konzervacije južne kapije „Timakum minusa“ biće izrađen sledeće godine, a 2021. godine trebalo bi da bude završena i njena rekonstrukcija

Link do Video prilogaIzvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Košarkaši Lede opet pozvani na kontrolnom treningu u Prokuplju

Mladi košarkaši KK “Leda”  u subotu 17.04.2021. god odazvali su se u ...