Home / Knjaževac / U Knjaževcu uskoro Centar za identifikaciju posturalnih deformiteta kod dece i kod mladih (Video)

U Knjaževcu uskoro Centar za identifikaciju posturalnih deformiteta kod dece i kod mladih (Video)

dsc07881

-Kroz IPA program prekogranične saradnje i sredstvima Evropske unije  u Knjaževcu će naredne godine biti otvoren Nacionalni centar za identifikaciju posturalnih deformiteta kod dece. Projekat će biti realizovan sa opštinom Vidin u Bugarskoj.

Kad je u pitanju projekat Sportskog saveza sredstva su odobrena. Prekogranični je projekat u pitanju. Pravimo centar republičkog karaktera za identifikaciju posturalnih deformiteta kod dece i kod mladih. I to je jedina takva ustanova ovake vrste obrazložio je na jučerašnjoj  sednici odbornicima  Milan Đokić predsednik opštine

Nosilac ovog projekta je Sportski savez opštine Knjaževac, a o projektu, vrednom 37 miliona dinara, na sednici Skupštine opštine govorio je odbornik i predsednik Saveza dr Mikica Vidojević.

Kontrolni pregledi pokazali da su kod dece deformiteti kičmenog stuba u porastu iz godine u godinu.

”Dobili smo 37 miliona dinara (oko 300 hiljada evra) za otvranje ovog dijagnostičkog centra. Već dve godine radimo merenja kičme i stopala kod dece i došli smo do neverovatno loših, poražavajućih rezultata. Imamo oko 80 odsto deformitete kičme i oko 70 odsto deformiteta stopala. Ovo se smatra alarmantnim i uznemiravajućim. Kupiće se aparat, jedinstven na Balkanu, koji košta 90 hiljada evra, radi fotometrijski, potpuno je bezbedan za decu. Njime ćemo dobiti precizne rezultate i odrediti sve mišićne grupe kojima je potrebna korekcija kod dece. Mi smo radili korekciju kičme u školama, kojom je obuhvaćeno 300 dece,” kazao je Vidojević na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Knjaževac.




-U


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...