Home / Knjaževac / U Knjaževcu počela podela sadnica medonosnog bilja

U Knjaževcu počela podela sadnica medonosnog bilja

Udruženje pčelara ”Lipa” počelo je podelu sadnica medonosnog drveća koje su obezbeđena u saradnji sa agrarnim fondom opštine Knjaževac.

Namera je da se, uz podršku lokalne samouprave, počne dugogodišnji posao poboljšanja medonosnih prilika, kaže Miroslav Milošević, predsednik Udruženja ”Lipa”.

”Reč je o medonosnom bilju, odnosno drveću, koje cveta posle naše intenzivne paše između bagrema i lipe. To je bezpašni period i ovim pokušavamo da poboljšamo medonosno stanje kod pčelara na teritoriji knjaževačne opštine.”

Opština Knjaževac je, u dogovoru sa pčelarima, za ove namene opredelila oko milion dinara, smatrajući da je reč o projektu koji je važan za razvoj i budućnost ove grane poljopivrede, kazao je predsednik opštine Milan Đokić.





”U dogovoru sa jednim vrlo aktivnim udruženjem, koje je samo predložilo ovu meru, opredelili smo sredstva, dali ih udruženju. Oni su pribavili sadnice, koje se evo distribuiraju. Ovo je mera koju ćemo primenjivati u narednih pet godina. Pčelari više neće imati potrebu da sele svoje košnice od Dinava, preko Gabrovnice, do Morave, već će ovde imati kvalitetnu ispašu. Lako je sarađivati ako sa druge strane stola imate udruženje koje je organizovano, ima dobre ideje i zna šta hoće”.

Sadnice evodije, sofore, kelauterije o katale, koje su u naše kraje stigle iz Kine i Japana, smatraju se medonosnom florom, sa obiljem nektara i polena.

U Knjaževac je stiglo 3300 sadnica ovog drveća. Bagrem pčelari mogu očekivati s jeseni, a Udruženje ”Lipa”, kako se najavljuje, namerava da posao poboljšanja medonosnih prilika nastavi i u godinama koje dolaze.



k.i

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...