Home / Lokalna samouprava / U Knjaževcu održana dodela priznanja i izložba naoružanja i opreme

U Knjaževcu održana dodela priznanja i izložba naoružanja i opreme

Danas su u Knjaževcu, povodom tradicionalnog  obeležavanja Dana Kopnene vojske, deljene značke i zahvalnice vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok  sa oružjem u periodu od  2011. do 2015. godine, a koje je sa svoje teritorije nadležnosti uputio centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Zaječar.Pored ove ceremonije, upriličena je i izložba naoružanja i vojne opreme.

Na ceremoniji uručenja znački i zahvalnica muškarcima i ženama, koji su služili vojni rok u centrima za obuku Vojske Srbije, pukovnik Nenad Marković podsetio je na vreme kada je, kako je rekao, čast bila važnija od života.




”Vreme u kojem živimo uverava nas, po ko zna koji put, da nijedna pobeda velikih nije zauvek i za sva vremena, da nema večitih prijatelja, da su samo interesi večni. Sećanje na jedno drugo vreme, na vreme u kome je čast bila važnija od života, na vreme blistavih i slavnih pobeda srpske vojske iz buna, bojeva, ratova, ispunjavaju nas tugom i ponosom. Danas nema Srbina kome oči ne zasuze kada se seti predaka sa Drine, Kolubare, Cera, Kajmakčalana. Nema Srbina kome suze ne zamute vid i smetaju da lakše sagleda svoje i predvidi buduće vreme. Odbrana otadžbine za svakog Srbina oduvek je bila mnogo više od obične obaveze i predstavljala je izraz časti i dostojanstva. Vojnička uniforma duboko je utkana u svest i tradiciju našeg naroda, a istorija Srbije predstavlja istoriju ratovanja, borbe i ponosa. Kroz minule vekove, kroz ratove i bune, srpska mladost prkosila je silnicima i smrti žrtvujući život otadžbini. Srpstvo, vazda napadano i pritiskano sa neprijateljskog zapada i surovog istoka i ovoga puta dovedeno je do ivice opstanka, a ovovremeni naraštaji izloženi su istoj opasnosti. Ovde, gde već vekovima nismo sigurni da li je vreme predratno ili posleratno, samo je nada siguran posed i koliko god da su naše nade varljive i razočaravajuće kada budućnost postane sadašnjost, nikada ne smemo prestati da se nadamo. Gledajući ove vojnike uveren sam da za Srbiju još ima nade. ”, istakao je pukovnik Marković.

Ovoj svečanosti  prisustvovali su zamenik predsednika Opštine Knjaževac, Radojica Vučić, brojni  vojni zvaničnici, kao i rodbina i prijatelji vojnika koji su služili dobrovoljni vojni rok sa oružjem.

U okviru izložbe naoružanja i vojne opreme, organizovane u holu Doma kulture, najinteresantnija bila je  oprema padobranskih i izviđačkih jedinica, uz demonstraciju obuke u borenju, kao i  psi- tragači za  opijatima. Oko vojnika, koji su strpljivo odgovarali na pitanja, ili demonstrilari borilačke veštine, okupljao se najveći broj malih radoznalaca.

Pomoćnik predsednika Opštine, Mišel Nikolić, izrazio je zadovoljstvo što je  izložbu posetio veliki broj dece i mladih, te je i na ovaj način, još jednom, pokazana neraskidiva veza između naroda i vojske.

”Imamo odličnu saradnju sa Kopnenom vojskom i svake godine ugostimo pripadnike naših elitnih jedinica, kulturno – umetnički program koji oni pripremaju svake godine i prezentuju Vojsku na najbolji način. Moramo da vodimo računa o mladim generacijama, naročito u godini kada slavimo 100 godina od pobede u Velikom ratu. Ovo pokazuje neraskidivu vezu Vojske i naroda”, kazao je Nikolić.

U kulturno umetničkom delu programa, publika je uživala u odličnom izvođenju vojnih ali i tradicionalnih prepoznatljivih melodija. Za to se postarao Vojni orkestar – Niš, koji je, inače, već poznat po nastupima u zemlji i inostranstvu. Zajedno sa njima nastupili su razigrani članovi folklorog ansambla “Šajkača”, specifičnog po tome što u njemu igraju pripadnici Kopnene vojske i garnizona Niš. Oni su izvodili spletove najpoznatijih kola iz svih delova Srbije, veseli i uigrani, što su Knjaževčani  pozdravili burnim aplauzom.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...