Home / Knjaževac / U Knjaževac stiže mobilni mamograf za rano otkrivanje raka dojke (Video)

U Knjaževac stiže mobilni mamograf za rano otkrivanje raka dojke (Video)

Podržana inicijativa Ženske odborničke mreže: u Knjaževac stiže mobilni mamograf za rano otkrivanje raka dojke

Na današnjoj desetoj sednici Skupštine opštine Knjaževac ispred Ženske odborničke mreže upućen je apel kako bi, u što kraćem roku, pokretni mamograf ponovo stigao u Knjaževac. Na taj način pojačala bi se zdravstvena zaštita i ukazalo na značaj prevencije u borbi protiv raka dojke koji predstavlja jedan od najčešće zastupljenih vidova karcinomnih oboljenja u Srbiji. Radom ovakvih mamografa povećaće se broj žena koje dolaze na preventivne preglede, a to je ključ za rano otkrivanje raka dojke, samim tim i izlečenje. Značaj ranog skrininga može podići svest o ovoj bolesti i može doprineti izlečenju. Ova ordinacija na točkovima spas je za žene u borbi protiv opake bolesti, jer je rak dojke po obolevanju i umiranju žena i dalje na prvom mestu među malignim bolestima i prva po smrtnosti kod žena u Srbiji.

Ispred članica Ženske odborničke mreže pozvani su i ostali prisutni da se pridruže kako bi se našim sugrađankama omogućili besplatni pregledi na pokretnom mamografu. Očekuje se da će mamograf uskoro početi sa radom, a ideja je bila da to simbolično bude i neka vrsta poklona Ženske odborničke mreže ženama Knjaževca za Osmi mart.




Dalje aktivnosti Ženske odborničke mreže tiču se brojnih inicijativa iznetih na sastancima i tribinama. ,,U planu su dalji projekti koji bi, pre svega olakšali položaj žena, a samim tim i muškaraca, jer ovo ne treba da se shvati kao čisto ženska organizacija. To jeste ženska organizacija, ali je važna i saradnja sa svim ostalim članovima Skupštine i institucijama,ʼʼ poručila je Martina Milosavljević, zamenik koordinatora Ženske odborničke mreže.

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...