Home / Knjaževac / Stara planina : SNEG U SRBIJI U UTORAK!

Stara planina : SNEG U SRBIJI U UTORAK!

Protekle nedelje uživali smo u letnjim temperaturama, sunčali se na 30 stepeni koliko je bilo u gradovima, a već sledeće možemo slobodno da vadimo jakne, pa čak i kape i rukavice!

Ljubitelji zime obradovaće se već u utorak, kada se prognozira jak sneg na Kopaoniku!

Naime, prema prognozi koju je objavila w2 umbrella, na Balkan ne samo da stiže znatno zahlađenje, već i sneg na planinama!

 

PRVI SNEG PAO U BiH: Zabeleli se Vlašić i Prokoško jezero! Pahulje promiču i na Bjelašnici i Jahorini!

Što se tiče Kopaonika, velike padavine predviđaju se već u utorak, kada se očekuje formiranje čak 11 milimetara snega, a padaće sve do četvrtka! Najniža temperetura na ovoj našoj poznatoj planini očekuje se u petak, kada će biti neverovatnih minus šest!

Na Zlatiboru biće 1 stepen u četvrtak i susnežica, dok će na Staroj planini takđe biti padavina, ali će se temperatura kretati oko -2 stepena.



Kada je reč o Beogradu, u subotu sunčano i veoma toplo. Temperatura do 30°C. Krajem dana prolazno naoblačenje i zahlađenje, uz manje uslove za kišu i pljuskove sa grmljavinom, ali se prolazno očekuje jak severozapadni vetar i osetniji pad temperature.

 

U nedelju hladnije, temperatura do 24°C. Nakon oblačnog jutra, tokom dana sunčano. Početkom sedmice jaka promena vremena.

Najniža temperatura je najavljena za sledeći petak, kada će biti samo 7 stepeni! Naredne nedelje uglavnom suvo vreme, osim srede i četvrtka, kada je najavljena kiša.

 

Kako javlja meteo portal “Sever Weather Europe”, iduće sedmice sa severa će nad našim kontinentom doći do snažnog prodora vazdušne mase s Arktika koji će se proširiti nad velikim delom Evrope.

 dobro obučete i da bez kišobrana ne krećete nigde.

U Srbiji u utorak sunčano i hladno, tokom jutra na jugoistoku nešto više oblačnosti i ocekuje se mraz u višim planinskim predelima. Duvaće umeren do pojačan, povremeno i jak severozapadni vetar, krajem dana u slabljenju. Minimalna temperatura od 5 do 9°C, maksimalna dnevna od 13 do 17°C.

U Beogradu u utorak sunčano i veoma hladno za ovo doba godine. Duvaće umeren do pojačan severozapadni vetar. Minimalna temperatura 6°C, maksimalna dnevna 16°C.

U Srbiji od srede do petka jutra vedra i veoma hladna, ponegde sa maglom i slabim prizemnim mrazom. Jutarnja temperatura od 1 do 7°C, maksimalna dnevna u sredu od 14 do 18°C, a u četvrtak od 16 do 20°C, dok se u petak očekuje od 20 do 24°C. U subotu povećanje oblačnosti, ponegde sa kišom, a maksimalna temperatura biće u padu.

Vremenska prognoza za Evropu:

U utorak iznad većeg dela Evrope biće vedro. Kiša se očekuje na istoku i jugoistoku kontinenta.

Na Balkanskom poluostrvu u utorak vedro i hladno, dok se na jugu i istoku očekuje više oblačnosti, ponegde i kiša. Maksimalna temperatura od 12 do 20°C, u primorskim predelima do 25°C.

U svim primorskim predelima osetno hladnije. Vetar jak i olujni severni i severoistočni. Na crnogorskom i hrvatskom primorju vedro sa maksimalnom temperaturom do 21°C, dok će u Grčkoj biti sa više oblaka i maksimalnom temperaturom do 22. stepena.

PRVI SNEG PAO U BiH: Zabeleli se Vlašić i Prokoško jezero! Pahulje promiču i na Bjelašnici i Jahorini!

Prvog dana ove poslednje septembarske nedelje na Prokoškom jezeru pao je i sneg, čija je visina oko 5 centimetara.

Kako je kazao Bule Bureković, jedan od meštana koji borave na ovom biseru prirode, gorskom oku, sneg je počeo da padati pre podne i do sada ga ima oko 5 centimetara, ali i dalje pada!

 

Prokoško jezero se nalazi na 1.636 metara nadmorske visine i udaljeno je od Fojnice 23 kilometra. Meštani kažu da tamo ima gostiju koje je sneg iznenadio, baš kao i meštane, pogotovo one koji su tamo sa stokom još od početka maja.

FOTO: PRINTSCREEN AVAZ.BA

Kako je kazao Bureković, danas su sterali stoku s okolnih brda i čekaju da je vrate nazad u sela. Magla je gusta, pada kiša sa snegom i dosta je hladno.

 

Istovremeno sneg promiče na Bjelašnici i Jahorini, dok na Vlašiću intenzivno pada i već je formirao prekrivač.

 



Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Printscreen Avaz.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...