Home / Drugi pišu / Srbi Ignjatoviću nagrada „Čedomir Mirković”

Srbi Ignjatoviću nagrada „Čedomir Mirković”

U Udruženju književnika Srbije uručena je nagrada „Čedomir Mirković” Srbi Ignjatoviću, uglednom kritičaru, esejisti i teoretičaru književnosti, koji se književnom kritikom bavi, gotovo, pet decenija.

Prvu knjigu kritika – „Salomina činija”, objavio je davne 1971. Žiri je radio u sastavu: Marko Nedić (predsednik), Radomir Andrić i Slavomir Gvozdenović. Nagradu je uručio Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije.

Srba Ignjatović, drugi dobitnik nagrade „Čedomir Mirković”, kaže se u obrazloženju žirija, koje je pročitao Marko Nedić, nesumnjivo je jedan od najzaslužnijih književnih kritičara koji je svojom predanom i dugogodišnjom posvećenošću književnosti, književnoj kritici i esejistici omogućio, kao i autor čije ime nosi ova nagrada za izuzetan doprinos književnoj kritici, da književna kritika i esejistika zadrže status važne književne discipline i u vremenima u kojima su prevagu u srpskoj književnosti, u poslednjim decenijama prethodnog veka, kao i u današnjem vremenu, koje ni u kom pogledu nije naklonjeno književnom stvaranju, imale poezija i proza.

To je uspeo u prvom redu zahvaljujući svojoj izuzetno aktivnoj ulozi u književnom životu u poslednjih pet decenija, budnom kritičkom praćenju svih važnijih pojava i dela savremene srpske poezije i proze, doslednom stavu o ključnim poetičkim osobinama i vrednostima književnih dela koja tumači, metodološkom širinom i obuhvatnošću svog kritičkog pristupa savremenim i ranijim književnim ostvarenjima, najzad i svojoj „književnoj pronicljivosti”, koju s razlogom smatra „najindividualnijim instrumentom svakog kritičara”.

Još jednom književnom osobinom on je blizak svome prethodniku.

I on je istovremeno aktivan književni stvaralac – pored knjiga poezije, autor je specifičnih proznih knjiga, koje se po mnogim osobinama svoje sadržine i književne sugestije približavaju onim narativnim oblicima koje je negovao i Čedomir Mirković.

Udruženje književnika Srbije, poštujući delo svog člana, uglednog književnog kritičara – Čedomira Mirkovića (1944–2005), dodeljuje istoimenu nagradu „za izuzetan doprinos savremenoj književnoj kritici”.

Izvor politika.co.rs

Ostavite komentar :

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Zbog širenja virus Kovid-19 – Svrljiški bazen prestaje sa radom?Kako nezvanično saznajemo, razmatra se obustava rada Kupališnog kompleksa ,,Bazeni Pastirište“ zbog širenja virusa Kovid-19.

Kako nezvanično saznajemo, razmatra se obustava rada Kupališnog kompleksa ,,Bazeni Pastirište“ zbog ...

%d bloggers like this: