Home / 2021 / Spisak gradova u Srbiji gde možete da uradite PCR test na lični zahtev

Spisak gradova u Srbiji gde možete da uradite PCR test na lični zahtev

Za sve one koji bi ovog leta na more, jedan od uslova je i PCR test na lični zahtev. Otuda pitanje gde on u Srbiji može da se uradi i kako izgleda procedura.

Za mnoge popularne letnje destinacije ove godine jedan od uslova je obavezan PCR test, pre svega, za one koji se iz bilo kog razloga nisu vakcinisali protiv korone. Stoga je dobro znati u kojim zdravstvenim ustanovama je moguće uraditi PCR test na lični zahtev u Srbiji, kako se prijaviti i kada možete da očekujete rezultate.

Kako da zakažete termin

Ukoliko želite da zakažete PCR testiranje na lični zahtev, na sajtu eUprave na odeljku eZakazivanje za PCR testiranje treba da izaberete opciju Pokreni uslugu. U padajućem meniju imaćete opciju da izaberete opštinu, tj. zdravstvenu instituciju gde želite da se testirate.

To je moguće uraditi u 27 ustanova – u zavodima za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici, Somboru, Pančevu, Kikindi, Subotici, Zrenjaninu, Leskovcu, Kraljevu, Kruševcu, Pirotu, Požarevcu, Šapcu, Užicu, Valjevu, Vranju, Zaječaru, Čačku, Ćupriji i Zavodu za javno zdravlje Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.


Takođe, moguće je testirati se u Institutu za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu, i u institutima za javno zdravlje u Nišu i Kragujevcu.

Što se tiče Beograda, to je moguće uraditi u pet ustanova, kako stoji na sajtu eUprave – na Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak, u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, u Kliničkom centru Srbije, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd i na Institutu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Kada izaberete željenu ustanovu, prikazaće se kalendar gde je potrebno da odaberete neki od slobodnih termina.

Testiranje može da se zakaže za najviše pet članova porodice, ukoliko željena laboratorija prima više lica u jednom terminu. Testiranje može da se zakaže za građane Republike Srbije, strane državljane sa boravkom u Republici Srbiji, kao i za turiste.

Nakon što odaberete broj lica koja žele da se testiraju na lični zahtev, potrebno je da popunite sva navedena polja i kliknete na taster Zakaži.

Cena 9.000 dinara

Visina naknade za RT-PCR testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2 na lični zahtev iznosi 9.000 dinara.

Nakon što uspešno zakažete termin, sistem će generisati popunjene uplatnice. Pošto za sada nije omogućeno elektronsko plaćanje ove usluge, neophodno je da na testiranje u zakazanom terminu ponesete jedan primerak overene uplatnice kao dokaz o uplati.

Važna napomena je, da biste zakazali termin, nije potrebno da budete registrovan korisnik portala eUprave.

Takođe, zakazivanje termina za PCR testiranje na lični zahtev možete da obavite i preko Nacionalnog kontakt centra Ministarstva zdravlja na broju 011/362-0000 svakim radnim danom od osam do 20 časova.

Kako stoji na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, instrukcije za preuzimanje PCR rezultata građani dobijaju putem SMS poruke. Ukoliko nisu u mogućnosti da rezultat preuzmu sa sajta, oni koji su se testirali, recimo, u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, potrebno je da pošalju svoje podatke (ime, prezime, JMBG) na mejl adresu: testiranje.covid19.PCR@zdravlje.org.rs.

Rezultate testa bi trebalo da dobijete u roku od 24 sata od uzimanja brisa.

A pošto cena PCR testa na lični zahtev u Srbiji nimalo nije popularna, posebno u odnosu na druge zemlje, mnogi naši građani se testiraju u – inostranstvu. U okolnim zemljama ovaj test košta u proseku 40 evra, poput Bugarske i Severne Makedonije, dok su cene PCR testa u Bosni I Hercegovini oko 50 evra.




Izvor https://nova.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...