Home / Knjaževac / Sloga: Potpisan kolektivni ugovor u knjaževačkom Falk East-u

Sloga: Potpisan kolektivni ugovor u knjaževačkom Falk East-u

U knjaževačkom “Falc East-u” juče je posle dva meseca ozbiljnog rada i pregovaranja potpisan Kolektivni ugovor, piše u saopštenju sindikata Sloga.

Ugovor su u ime italijanske kompanije potpisali generalni direktor Sauro Dezi, a u ime zaposlenih predsednik sindikata “Sloga“ u toj kompaniji Vladimir Dragičević.

Samom činu potpisivanja su prisustvovali i njihovi najbliži saradnici, direktor proizvodnje Stefan Dvojaković, potpredsednik sindikata Uroš Savić i sekretar sindikata Darko Videnović, istaknuto je u saopštenju.




Zaposlenima u fabrici “Falc East” u Knjaževcu će se kolektivnim ugovorom garantovati veća prava u odnosu na Zakon o radu, kroz povećanje platnih razreda, uvećanje toplog obroka i slično.

Veći deo kolektivnog ugovora rešili smo za veoma kratko vreme, međutim, deo oko zarada i prekovremenog rada nam je odneo više vremena, ali smo ipak na kraju uspeli da na obostrano zadovoljstvo napravimo kompromis i potpišemo kolektivni ugovor“ – kaže Vladimir Dragičević, predsednik sindikata Sloga u Falc East-u.

Kako se navodi u saopštenju za medije Dragičević poseća da je pre godinu dana održana spontana obustava rada koja se nakon par dana završila potpisivanjem sporazuma izmedju poslodavca i inicijativnog odbora sindikata „Sloga“  uz posredovanje predstavnika opštine Knjaževac.

Bio je to prvi korak u uspostavljanju socijalnog dijaloga u koji se uključio i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović, koji je više puta posetio fabriku i zaposlene, i pridružio u inicijativi i pregovorima za zaključenje i potpisivanje kolektivnog ugovora na čemu smo mu veoma zahvalni“.

Posebno ističemo da je ovo je prvi kolektivni ugovor u grani kože, tekstila i obuće kod stranog poslodavca koji posluje u Srbiji, čime je socijalni dijalog u toj grani podignut sa mrtve tačke, budući da u privatizovanim ili novoizgrađenim fabrikama koje šiju ili proizvode odeću i obuću širom Srbije posluje tridesetak stranih kompanija u kojima radnici još uvek ne mogu da ostvare ni osnovna prava po Zakonu o radum, piše u saopštenju.

Fabrika Falc East od 2004 godine posluje u nekadašnjim pogonima knjaževačke Lede i zapošljava oko 900 radnika od čega je 700 članova Sloge.

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...