Home / Knjaževac / SKGO dodelila 350 sertifikata o položenoj e-obuci odbornicima i odbornicama

SKGO dodelila 350 sertifikata o položenoj e-obuci odbornicima i odbornicama

skgo

Stalna konferencija gradova i opština uručila je sertifikate o završenoj eObuci o sistemu lokalne samouprave koju je uspešno završilo više od 350 odbornika i odbornica iz 84 grada, opštine i gradske opštine. Svečana dodela diploma organizovana je 14. decembra 2016. u Beogradu. 

Obuka sacinjena od dvanaest zasebnih delova obuhvatila je gotovo sve kljucne elemnte  koji se ticu funkcionisanja jedne lokalne samouprave, pocevsi od načina formiranja, izbora i organa, preko finansiranja lokalne samouprave, pa sve do odnosa sa drugim nivoima vlasti u republici i na lokalu navodi Boban Marinkovic sef odbornicke grupe SNS koji je prisustvovao obuci.

SKGO je organizovala internet obuku „Sistem lokalne samouprave i primena principa dobrog upravljanja” u svojstvu partnera na projektu „Izgradnja kapaciteta lokalnih inspekcijskih službi i novoizabranih odbornika putem e-obuke”, koji finansira Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).




Ova elektonska obuka počela je 3. oktobra i trajala je osam nedelja, a bila je namenjena novoizabranim odbornicima u skupštinama gradova i opština Srbije koji prvi put obavljaju ovu funkciju. Ona je organizovana kako bi novim odbornicima lokalnih skupština, uz brojne primere i informacije, kroz 12 lekcija, pojasnila ključne oblasti od važnosti za rukovođenje jedinicama lokalne samouprave, kao što su: decentralizacija i lokalna samouprava, sistem lokalne samouprave u Srbiji, koncept dobrog upravljanja, njegovi glavni aspekti i elementi, organi lokalne samouprave, organizacija i poslovi lokalne uprave, finansiranje lokalne samouprave itd.

Prilikom dodele sertifikata, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić istakao je da je cilj projekta da se novoizabrani odbornici poduče o poslovima lokalne samouprave u skladu sa međunarodnim standardima efikasnosti, ekonomičnosti i efektivnosti. “Odbornici treba da nauče šta im je posao, koji su prioriteti, kako se finansira lokalna samouprava i da prepoznaju dobre postupke i način uključivanja građana u pripremu i donošenje odluka”, rekao je Staničić.

On je dodao da je SKGO do sada organizovala osam elektonskih obuka koje je pohađalo više od 3000 zaposlenih u lokalnim administracijama i da će se održavanje obuka preko interneta nastaviti i sledeće godine.

Šef odeljenja za demokratizaciju u OEBS Jan Lineburg rekao je da je karijeru počeo pre 18 godina radeći upravo sa lokalnim odbornicima, te je preneo svoje zadovoljstvo ovakvim modernim načinom podrške lokalnim donosiocima odluka, uz navođenje da će misija OEBS finansijski podržavati organizovanje e-obuka u SKGO i narednih godina.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojana Stevića, obuka novoizabranih odbornika koje su delegirali građani da upravljaju lokalnom zajednicom značajna je kako bi poslove obavljali u skladu sa zakonima. “Verovatno je mnogo odbornika na početku političke karijere i nova znanja će im pomoći, između ostalog i kako da vode debate za skupštinskom govornicom. Nije redak slučaj da novoizabrani predstavnici vlasti ne razlikuju način funkcionisanja javnih preduzeća i lokanih samouprava”, rekao je Stević.

Kao najmlađi funkcioner (20), student elektrotehnike i jedan od četvoro najuspešnijih u obuci, prisutnima se obratio i gradski odbornik  Požarevca Srđan Miletić i rekao je da do sada nije imao iskustva u radu opštinskih organa. “Dvomesečni elektronski kurs pomogao mi je da dosta naučim o načinu donošenja odluka, prioritetima poslova u opštini, načinu finansiranja i uključenju građana prilikom donošenja odluka.

U okviru Centra za obuku SKGO,  razvijena je platforma za jednostavno i dostupno elektronsko učenje uz podršku i korišćenje interneta i računara u smislu “bilo kada, na bilo kom mestu, uz bilo koji ritam učenja”, omogućavajući potpuno prilagođavanje korisniku i lak pristup sadržaju i materijalima u fleksibilnim okvirima. Posredstvom ove platforme, Centar za obuku SKGO još od 2014. godine sprovodi onlajn obuke koje su u skladu sa međunarodnim standardima efikasnosti, ekonomičnosti i efektivnosti, a više od 3000 predstavnika gradova, opština i gradskih opština do sada je pohađalo ovaj vid unapređivanja profesionalnih znanja i veština.

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...