Home / Lokalna samouprava / ŠANSA DA LOKALNE SAMOUPRAVE DOBIJU SREDSTVA ZA RANJIVE KATEGORIJE

ŠANSA DA LOKALNE SAMOUPRAVE DOBIJU SREDSTVA ZA RANJIVE KATEGORIJE

 

INFORMATIVNA SESIJA U ZAJEČARU O JAVNIM POZIVIMA ZA SOCIJALNO INOVATIVNE PROJEKTE

Juče su u Zaječaru, u prostorijama Regionane agencije za razvoj istočne Srbije – RARIS,  predstavljeni  javni pozivi organizacijama civilnog društva i lokalnim samoupravama za sprovođenje socijalno inovativnih projekata usmerenih na potrebe ranjivih grupa i njihovo socijalno uključivanje, koje podržava Vlada Švajcarske. Predstavnici civilnog sektora i gradova i opština Zaječar, Boljevac, Sokobanja, Knjaževac, Bor, Majdanpek, Kladovo i Negotin, mogli su ovom priikom da dobiju sve informacije o ovom procesu dodele bespovratnih sredstava.

Javni pozivi ukupne vrednosti od 420.000 evra, traju do 3. avgusta 2018. godine, tokom kojih organizacije civilnog društva mogu dobiti bespovratna sredstva da „nove ideje po meri zajednice“, što je i moto poziva, sprovedu u delo, dok će odabrani gradovi i opštine prvo dobiti tehničku podršku, a zatim i sredstva za sprovođenje projekata u partnerstvu sa civilnim sektorom.




-Ovaj Program koji podržava švajcarska vlada preko Agencije za razvoj i saradnju je namenjen za 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne Srbije, istočne i južne Srbije. U okviru ove oblasti su objavljena dva javna poziva. Jedan je namenjen isključivo organizacijama civilnog društva da podnesu predloge projekata za socijalno inovativno rešavanje određenog problema ranjenih grupa na lokalu. Kada kaemo ranjivih grupa mislimo na najširi kontekst, na žene, romsku populaciju, na osobe sa invaliditetom, mladi i korisnici socijalne novčane pomoći, za sve ono što oni procene da je potrebna pomoć. Iznos granta je 14000 evra i projekti mogu trajati od osam meseci do godinu dana. U okviru drugog javnog poziva koji je namenjen lokalnim samoupravama, i to onima koji spadaju pod treću i četvrtu kategoriju po stepenu razvijenosti shodno Zakonu o regionalnom razvoju, sve te opštine koje konkurišu mogu da dobiju tehničku podršku za razvijanje i javnih politika i procedura kako na najbolji način da finansiraju buduće projekte od javnog interesa koje će sprovoditi organizacije civilnog društva, rekla je Nataša Jovanović, programska službenica za posebno uključivanje u okviru svih PRO programa i programa švajcarske Vlade za razvoj opština u dobrom upravljajnju i socijalnu uključenost.

Ona je dodala da je ovo došlo u pravom momentu imajući u vidu novousvojenu Uredbu Vlade Republike Srbije od marta meseca ove godine koja se upravo tiče ovih tema i koja će morati da se primenjuje od januara 2019. godine.

-Daje se šansa lokalnim samoupravama da se potpuno pripreme za novu obavezu koja ih očekuje od sledeće godine. U drugoj fazi lokalne samouprave će takođe dobiti mogućnost da u partnerstvu sa nekom organizacijom civilnog društva podnesu predlog projekata i dobiju sredstva za rešavanje nekog pitanja neke ranjive kategorije za koju ocene da je najpotrebnije, obzirom da će 30 projekata u okviru oba javna poziva biti podržano i da će oko dve hiljade direktnih korisnika iz ranjenih grupa imati koristi od ovakvih aktivnosti, kazala je Jovanović.

Pravo učešća na javnom pozivu namenjenom civilnom sektoru imaju organizacije sa dokazanim iskustvom u sprovođenju projekata koji su usmereni na ranjive grupe. Organizacije moraju biti registrovane najmanje godinu dana i to sa sedištem u jednoj od 99 lokalnih samoupravaobuhvaćenih programom. Za usluge socijalne zaštite potrebno je postojanje licence i najmanje dve godine iskustva u pružanju usluga. Program će podržati do 25 organizacija za sprovođenje projekata u vrednosti od 10.000 do 14.000 evra. Kroz tehničku podršku, program će podržati do deset gradova i opština za unapređenje lokalnih politika i procedura za odgovornije i transparentnije finansiranje projekata od javnog interesa koje sprovode organizacije civilnog društva.

Jovanovićeva je istakla id a je za sada interesovanje veliko id a očekuju jaku konkurenciju. Ona je ovim putem apelovala da se i organizacije i lokalne samouprave pripreme da predaju kvalitetne predloge projekata. Procedura nije komplikovana i sve se šalje elektronski. Komisija koja će vršiti selekciju sastoji se od predstavnika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva rada i zapošljavanja.

Kako bi se zainteresovane institucije i organizacije upoznale sa detaljima programa podrške – od prijavljivanja i učešća na javnom pozivu preko kriterijuma za izbor projekata do dobijanja bespovratnih sredstava, program Swiss PRO organizovaće informativne sesije širom zemlje, do 5. jula 2018. godine. Do sad je organizovano osam info sesija da bi se uključio što veći broj zainteresovanih. Juče je sesija održana u Zaječaru, danas je u Vranju a sutra u Nišu.


http://radiomagnum.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...