Home / Bezbednost / Protivpožarni aparati u romskim naseljima u Knjaževcu (Foto & Video)

Protivpožarni aparati u romskim naseljima u Knjaževcu (Foto & Video)

dsc03728

Zbog učestalih požara u romskim naseljima u kojima je poslednjih godina poginulo 12 dece, niški “YUROM Centar”danas je opštini Knjaževac uz podršku Edukativnog centra Knjaževac  donirao dva protivpožarne aparata koji će biti postavljeni u romskim naseljima u Knjaževcu.

Predstavnike niškog “YUROM Centar” primio je pomoćnik predsednika opštine Knjaževac i koordinatora za romska pitanja Goran Popović, koji je istakao zainteresovanost opštine Knjaževac za projekat povećanja bezbednosti Roma u Romskim naseljima i ponudio pomoć lokalne samouprave u formiranju dobrovoljna vatrogasna društva u okviru projekta „Čuvaj se! – Arak tut! 2“.Današnjoj poseti prethodio je obilazak Romskih naselja u Knjaževcu pri čemu su predstavnicima lokalne samouprave i članovima Udruženja Edukativni Centar iz Knjaževca podelili veći broj letaka o prevenciji požara.

 

Prema rečima direktora  “YUROM Centar” Osmana Balića, protivpožarna zaštita biće instalirana u romskim naseljima u Knjaževcu  u okviru projekta “Čuvaj se” – “Arak Tut 2”, dok će se u januaru mesecu uz pomoć Edukativnog centra Knjaževac i lokalne samouprave  izvršiti edukacija Roma za njihovo korišćenje.

Balić naglašava da će, osim postavljanja aparata, biti obučena i grupa volontera – vatrogasaca iz samih romskih naselja koji će se integrisati u dobrovoljna vatrogasna društva.

Kako ističu iz ovog centra, dva glavna uzročnika požara u romskim naseljima su velika količina otpada koji Romi skladište u dvorištima ili pored svojih stambenih objekata, kao i loše instalacije.

Više od 20 % slučajeva uzrok požara su loše električne instalacije. Romska naselja su često po obodima gradova i sela, a priključci na mrežu su često nelegalni i loše urađeni što uzrokuje preopterećenje sistema – kažu u YUROM-u.

Prema njihovim rečima, u oko 90 % slučajeva žrtve požara su deca.

YUROM Centar realizuje projekat “Čuvaj se-Arak tut2” sa ciljem da podigne svest romske populacije o opasnosti od požara i merama koje treba preduzeti ukoliko do požara dodje.Projekat “Čuvaj se!-Arak tut! se sprovodi uz finansijsku podršku EU, Vlade Švajcarske i Vlade Srbije kroz razvojni program Evropski PROGRES, a Knjaževac je jedna od devet opština na čijoj se teritoriji sprovodi ovaj projekat .U prvom krugu realizacije projekta podeljena su 43 aparata u 22 romska naselja u 10 opština na Jugu Srbije. Obučeno je 100 mladih za rukovanje protivpožarnim aparatima, održano 10 tribina na tu temu, a podeljeno šest hiljada letaka.

U nastavku teksta možete videti detalje današnje posete.




[FAG id=47724]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...