Home / Bezbednost / Timočka krajina : Oprezno snega ima i na putevima prvog reda (Foto)

Timočka krajina : Oprezno snega ima i na putevima prvog reda (Foto)

Tresibaba danas – Foto Igor Mitrović

Zbog snega koji na području Istočne Srbije pada od sinoć, na svim putnim pravcima saobraćaj se odvija otežano, pa se vozačima savetuje da voze sporije i prilagode vožnju uslovima i stanju na putevima. Na području cele istočne Srbije pada sneg i duva jak vetar. U Knjaževcu je jutros izmerena najniža temperatura od    -3.0 °C u 00:47h , dok je osećaj hladnoće usled  hladnog vetra iznosio  -8.3C.Maksimalni udari vetra noćas su dostizali 6.9 m/s.U Zaječaru je u 9 sati izmereno -2 stepena, u Negotinu -1, na Crnom vrhu -8, dok je na Babinom zubu izmereno -5 stepeni dok je trenutna temperatura u Knjaževcu-1°C uz osećaj hladnoće od – 3 1°C,  a udari vetra dostižu 5.1 m/s

Snega na kolovozu ima i na putevima I prioriteta.

Na putu Paraćin – Zaječar – Vrška Čuka uvodi se zabrana kretanja za vozila na motorni pogon koja vuku priključna vozila ili poluprikolicu,  zbog nekorišćenja i neposedovanja zimske opreme nesavesnih vozača istih,  zbog čega je neomogućeno efektivno održavanje kolovoza pri teškim vremenskim uslovima  praćenim jakim snežnim padavinama i vetrom koji stvaraju snežne nanose na kolovozu.

Skrećemo pažnju na prevoje i kritične deonice na sledećim putnim pravcima, na kojima savetujemo maksimalan oprez u vožnji i obavezno koriščenje zimske opreme:I B-35   HE Đerdap 1 (granični prelaz Rumunija) – Kladovo – Negotin – Zaječar – Knjaževac – prevoj Tresibaba (granica sa opštinom Svrljig), prevoj Tresibaba, II A-217   Soko Banja (Bovansko jezero) – Knjaževac, klisura Bezdan, II A-221   Knjaževac – Stanjinac (granica sa opštinom Pirot-Šugrin), klisura Korenatac, II A-222   Kalna – Janjski most- Crni Vrh – Jabučko ravnište (Babin zub), Babin Zub.

Prilazi graničnim prelazima:I B-35   HE Đerdap 1 (granični prelaz Rumunija) – Kladovo – Negotin – Zaječar – Knjaževac – prevoj Tresibaba (granica sa opštinom Svrljig), kolovoz je vlažan, snega ima do 5cm.Deonica puta na  Tresibabi koju održava opština Knjaževac jutros je očišćen potvrđeno nam je iz Direkcije za razvoj.

Preduzeće „Putevi Srbije“ upozorili su vozače da ne kreću na put bez zimske opreme i lanaca, jer je u planinskim predelima moguće stvaranje manjih snežnih nanosa uz povećanje visine snežnog pokrivača.

Nastupa novi period hladnog i oblačnog vremena sa snažnim padavinama, temperature  će se kretati oko nule, dok će po najnovijim prognozama najniže dosezati do minus dva-tri stepena, kažu meteorolozi.

Na području cele istočne Srbije pada sneg i duva jak vetar. U Zaječaru je u 9 sati izmereno -2 stepena, u Negotinu -1, na Crnom vrhu -8, dok je na Babinom zubu izmereno -5 stepeni.

Svi putni pravci ka zaječarskim selima su prohodni, osim ka selu Marinovac, gde je autobus stigao samo do Vrbice.

Na području grada Zaječara zbog snežnih padavina i pojave leda na ulicama, vrši se preventivno posipanje soli na ulicama I prioriteta i kritičnim mestima u gradu, i čišćenje snega na lokalnim putevima I prioriteta, kažu u Preduzeću za puteve Zaječar.

Dva kamiona ići će u obilazak i čišćenje opštinskih, lokalnih puteva u Salaškom delu i to, prvi kamion ide na relaciji: V. Jasikova – M.Jasikova – Glogovica – Salaš – Metriš – Brusnik  Ž. stanica – Tabakovac, u povratku V. Jasikova – Glogovica – Salaš.

Drugi kamion ide na relaciji: V. Jasikova – Salaš – Metriš – Klenovac – Brusnik – Tabakovac i vraća se istom relacijom nazad.

Jedan kamion sa solanom ide pravcem Vrbica – Stubal – Marinovac – Zagrađe – Vratarnica vršiće se posipanje mešavine rizle i putne soli, kažu u Preduzeću za puteve Zaječar.

Na putevima I prioriteta kolovozi su  mokri i mestimično pod snegom do 2 cm. Na kolovozima  II i III prioriteta snega ima do 5 cm.

Vidljivost je smanjena zbog snega koji konstantno pada, posebno na putu Paraćin – Zaječar na oko 40-50m  gde duva jak istočni vetar. Prisutni su povremeni sitni odroni duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima i zasecima, najviše na Đerdapskoj magistrali.

Moguće je mestimično poleđivanje kolovoza usled niskih temperatura.

Novi period hladnog vremena juče je zahvatio Srbiju i trajaće do kraja nedelje, ali dobra vest je da je najgore  iza nas – meterolozi tvrde da pristiglo zahlađenje neće biti ni prilično intenzivno kao „sibirska zima“ sa kojom smo se borili oko Božića.

Nastupa novi period hladnog i oblačnog vremena sa snažnim padavinama, no temperature neće biti ekstremno niske – mahom će se kretati oko nule, dok će po najnovijim prognozama najniže dosezati do minus dva-tri stepena, kažu meteorolozi.

Ledena  kiša, i samim tim nova opasnost za vozače, ne očekuje se do kraja sedmice, ali zato neće doći ni do otapanja leda.
Izvor Knjaževačke vesti/http://radiomagnum.rs /foto http://radiomagnum.rs

Ostavite komentar :

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževac : Održana 136.sednica Opštinskog veća – Nove subvencije za agrar i stipendija za mlade Knjaževčane

-Na današnjoj sednici Opštinskog veća usvojen je Program podrške razvoju poljoprivrede; nova ...

%d bloggers like this: