Home / 2021 / ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE ZAVIČAJNOG DRUŠTVA TIMOČANA-TORLAKA

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE ZAVIČAJNOG DRUŠTVA TIMOČANA-TORLAKA

NAREDNE GODINE 25 GODINA POSTOJANJA I KONTINUIRANOG RADA

Zavičajno društvo Timočana-Torlaka, sa sedištem u Minićevu, osnovano je 1. novembra 1997. godine. Cilj njegovog postojanja je negovanje kulturno-istorijskih i prirodnih vrednosti Zavičaja i razvijanja ljubavi prema Zavičaju (timočko-torlačkom kraju). U toku 23 i po godine svog postojanja i kontinuiranog rada ono je ostavilo dubok trag: organizovalo je niz velikih zavičajnih susreta (manifestacija „Torlačko veče“ i druge), aktivno je učestvovalo u prekograničnoj saradnji, aktivno se bavilo izdavačkom delatnošću (list „Torlak“, knjige istorijskog i etnološkog karaktera, književnost na dijalektu, narodna književnost…), organizovalo nekoliko drugih različitih manifestacija (promocije knjiga, ribolovačko takmičenje, šahovski turnir…), organizovalo istraživanja tradiconalne kulture… Bez obzira na mnoge objektivne teškoće, Društvo i danas radi.




Na osnovu održanih izbora za članove Skupštine Društva, dana 14. juna 2021. godine u Društvenom klubu u selu Vitkovcu kod Minićeva (opština Knjaževac), održana je konstitutivna sednica novog saziva Skupštine. Ona je, pored verifikovanja manadata članova Skupštine, podrazumevala izbor predsednika, potpredsednika i sekretara Društva, kao i novih saziva Upravnog i Nadzornog odbora. Za predsednika Društva i ovog puta je izabran, već dugogodišnji predsednik, dr Dejan Krstić iz Zaječara, za potpredsednicu, po prvi put, Ljiljana Živković iz Novog Korita i za sekretara, takođe dugogodišnji sekretar, Slavoljub Petrović iz Minićeva.

Pod drugom tačkom dnevnog reda razgovaralo se o radu Društva i planovima za budući period. Tokom poslednjih 15 meseci pandemije virusa „kovid 19“ obim aktivnosti je smanjen (manifestacija „Torlačko veče“ je izostala u dva termina, prekinute su aktivnosti u oblasti prekogranične saradnje…), ali se ipak radilo: objavljen je jedan broj lista „Torlak“, objavljena je monografija Minićeva i Vitkovca autora Slavoljuba Petrovića, održan je šahovski turnir, radilo se na pripremi novih rukopisa za štampu.

U narednom periodu aktivnosti će se nastaviti u skladu sa objektivnim mogućnostima (u vezi sa „kovid“-om i drugim okolnostima), radiće se na objavljivanju zavičajnih knjiga i lista „Torlak“, 27. juna u Vitkovcu će biti održan drugi po redu šahovski turnir, a poseban zadatak i izazov je predstojeće svečano obeležavanje 25 godina, odnosno četvrt veka, postojanja i kontinuiranog rada Društva 1. novembra 2022. godine.

U nezvaničnom delu sednice članovima Skupštine je prezentovana pomenuta monografija Minićeva i Vitkovca, s obzirom na to da su njene javne promocije zbog „kovida“ izostale.

dr Dejan Krstić

Izvor https://radiomagnum.rs/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...