Home / Drugi pišu / Obnova hramova u knjaževačkom namesništvu (Foto)

Obnova hramova u knjaževačkom namesništvu (Foto)

Obnova hramova u knjaževačkom namesništvu

Приведени су крају овогодишњи радови на реновирању две цркве у књажевачком намесништву трудом и залагањем протојереја Перице Божуновића и надлежних одборника и парохијана.

У селу Габровница удаљеном тридесетак километера од Књажевца, обновљен је храм Пресвете Богородице. Урађена је замена кровне конструкције и препокривање храма, а потом је постављена нова фасада и уређен простор око храма. Радови су финансирани донацијама мештана и њихових потомака који живе у Књажевцу, Зајечару, Бору, Нишу и др. местима, а својом несебичном помоћи истакао се г. Томислав Ћирић који живи и ради у Норвешкој.

У селу Валевцу обновљена је још једна стара светиња, храм посвећен светом архангелу Гаврилу. На цркви је извршена санација крова и кровне конструкције, постављени су нови олуци и обављени други неопходни лимарски радови. Овим је валевска богомоља заштићена од прокишњавања и даљег пропадања.

Током наредне године планирани су додатни радови на обнови старих вредних цркава књажевачког краја.

Ostavite komentar :

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Zbog širenja virus Kovid-19 – Svrljiški bazen prestaje sa radom?Kako nezvanično saznajemo, razmatra se obustava rada Kupališnog kompleksa ,,Bazeni Pastirište“ zbog širenja virusa Kovid-19.

Kako nezvanično saznajemo, razmatra se obustava rada Kupališnog kompleksa ,,Bazeni Pastirište“ zbog ...

%d bloggers like this: