Home / Knjaževac / Obavezno čišćenje snega ispred kuća, lokala i zgrada

Obavezno čišćenje snega ispred kuća, lokala i zgrada


Iz Odeljenja za inspekcijske poslove opštinske uprave Knjaževac,  obaveštavaju građane, pravna lica i ostale subjekte da su zakonski obavezni da izvrše hitno čišćenje snega i leda.

Potrebno je očistiti sneg i led sa trotoara ili dela ulice, svako ispred svog stambenog, poslovnog ili drugog objekta, dvorišta ili placa, kako bi se obezbedilo sigurno i bezbedno kretanje pešaka.

Izvršenje navedene obaveze kontroliše komunalna inspekcija, a za neočišćeni sneg i led biće izrečena novčana kazna na licu mesta ili pokrenut prekršajni postupak.






Za ovo su u mnogome odgovorni oni koji ne čiste sneg ispred svojih ulaza. Njima slede i paprene kazne propisane zakonom.

Naime, uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara je obavezno za pravna i fizička lica koja koriste te objekte.

Pored čišćenja trotoara obavezno je i čisćenje vozila od snega, u suprotnom slede novčane kazne. Ako zbog nemara neko bude povređen kazne mogu biti nekoliko puta veće.

Kad padne sneg ili temperatura ode u minus mnogi vozači su u problemu da “odmrznu” i očiste svoja vozila. Ako to ne urade i krenu automobilom negde, dok na prozorima, krovu, haubi ili tablicama još ima snega ili leda, rizikuju i kaznu od 5.000 dinara, odnosno od 6.000 do 18.000 dinara ako zbog toga dođe do nezgode u saobraćaju.

Sneg ili led pri naglom kočenju skliznu na vetrobransko staklo ili da, ako je u pitanju autobus ili kamion, padne na neki od automobila pored ili iza.

U najboljem slučaju, sve se završi pucanjem šoferšajbne, a u najgorem može doći i do sletanja s puta.

Zimske gume
Vozači su dužni da od 1. novembra do 1. aprila na vozila stave zimske gume ako na putu ima poledice. Osim što to povećava bezbednost, vozačima štedi i 6.000 do 20.000 dinara, ako su kažnjeni kao fizička lica, a za pravna lica kazne su od 100.000 do 800.000 dinara.

Za slučaj da izazovu saobraćajnu nezgodu ili učestvuju u njoj, a utvrdi se da nemaju zimske gume predviđene su i kazne zatvora do 45 dana.

Za klizave trotoare kazne idu i do 50.000 dinara
Stanari i vlasnici lokala su, prema tim propisima, odgovorni za to trotoare u širini od pet metara ispred zgrade budu očišćeni.

U suprotnom su kazne za stanare 5.000 dinara, za preduzetnike 25.000, a za pravna lica 50.000 dinara.
A pravna lica su, podsećanja radi, i stambene zajednice.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...