Home / 2021 / Novo Sanitetsko vozilo za Knjaževački Zdrastveni centar (Video)

Novo Sanitetsko vozilo za Knjaževački Zdrastveni centar (Video)

Predstavnicima 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji među kojima se nalaze  i predstavnici  ZC Knjaževac uručeni su ključevi 20 sanitetskih vozila, koja su nabavljena kroz program donacije EU, uz posredovanje UNOPS-a.

Predstavnicima 20 zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji u petak, 19. marta uručeni su ključevi sanitetskih vozila koja su nabavljena kroz program donacije EU, uz posredovanje Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Među dobitnicima ključeva novog vozila sa područja Timočke krajine je Dom zdravlja u Knjaževcu.
Sanitetska vozila imaju kompletnu opremu tako da predstavljaju mini bolnice, što je veoma važno jer tokom epidemije obezbeđuju i određenu dodatnu vrstu zdravstvene sigurnosti našem stanovništvu.
“Sanitetska vozila su najsavremenija koja u ovom trenutku postoje. Opremljena su poput odeljenja intenzivne nege, odnosno koronarne jedinice. Sanitet, koji u naš grad stiže u sredu, biće namenjen svim pacijentima u opštini Knjaževac, rekao je za Timočku reč dr Ivica Rakić, v.d. direktora Zdravstvenog centra Knjaževac.
Primopredaji ispred Palate Srbije prisustvovali su predsednik Republike Aleksandar Vučić, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i predstavnici UNOPS-a.


Predsednik Vučić je iskazao zahvalnost Evropskoj uniji na novoj donaciji u vrednosti od 800.000 evra, naglasivši da nam je ova pomoć veoma važna u vreme pandemije, kada su ovakva vozila više nego potrebna. On je poručio Fabriciju da mu je Srbija zahvalna na ličnom angažovanju i podršci tokom pandemije, kao i svim ostalim zemljama članicama EU.
Prema njegovim rečima, zahvaljujući toj podršci u Srbiju je stiglo 25 uređaja za ventilaciju i anesteziju, 50 uređaja za mehaničku ventilaciju, 50 monitora za intenzivnu negu, 100 stacionarnih koncentratora kiseonika, 300 termometara, 800.000 zaštitnih maski, dva laboratorijska PCR instrumenta, sa 25.000 testova i drugo.
Od početka pandemije dobili smo kroz saradnju sa EU i UNOPS-om pomoć od 8,2 miliona evra, a do kraja godine očekujemo još 900.000 evra, najavio je predsednik Srbije.
Sem Fabrici je rekao da je primopredaja sanitetskih vozila, nabavljenih kroz program donacije EU, uz posredovanje UNOPS-a, za 20 zdravstvenih ustanova iz Srbije konkretan primer solidarnosti i podrške EU Srbiji.
On je objasnio da je reč o novim, brzim i potpuno opremljenim ambulantnim vozilima,koja će biti raspodeljana tamo gde je to najpotrebnije.
U novembru smo, zajedno sa ministrima Joksimović i Lončarem, predali 12 ambulantnih vozila, podsetio je Fabrici i naglasio da je ovo samo deo šire podrške EU Srbiji od početka pandemije. Prema njegovim rečima, u početku je pomoć bila u medicinskoj opremi i materijalima, a od jula je Unija finansirala angažovanje 200 lekara i medicinskih sestara kako bi se pomogli zdravstveni kapaciteti Srbije. Takođe, kako je napomenuo, Evropska komisija je odlučila i da se srpski budžet pomogne sa 12 miliona evra iz Fonda solidarnosti EU.
Joksimović je navela da su ova sanitetska vozila nabavljena sredstvima koje je Srbija dobila kao grantove od Evropske unije, koji su opredeljeni preko programa koje koristi Ministarstvo za evropske integracije.
Ona je ukazala na to da je tokom epidemije deo sredstava u visini od 3,2 miliona evra prenamenjen za jačanje zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa.
Ministarka je objasnila da su ta sredstva, osim za sanitetska vozila, iskorišćena i za nabavku frižidera za zamrzavanje vakcina, kao i 26 vozila za njihov transport. Prema njenim rečima, od tog novca će biti nabavljeno 1.000 beskontaktnih dezinfikatora za škole širom Srbije, jer je prevencija ključna u borbi sa virusom.
Sanitetska vozila su dobili domovi zdravlja u Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Golupcu i opšte bolnice u Ćupriji i Boru. Takođe, vozila će stići i u domove zdravlja Knjaževac, Pirot, Krupanj, Žagubica, Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć Beograd i Opštu bolnicu u Novom Pazaru.
Vozila su namenjena i za Specijalnu bolnicu “Sveti Sava”, opšte bolnice u Smederevskoj Palanci i Loznici, KBC “Bežanijska kosa”, te domove zdravlja u Bujanovcu, Medveđi i Jagodini.
T.R.FB/Srbija Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Obaveštenje o izvođenju gađanja u Knjaževcu

Policijski službenici Policijske uprave u Zaječaru izvodiće gađanje na strelištu Streljačkog saveza ...