Home / Bezbednost / Ledeni dan : U Knjaževcu – 12°C na Staroj planini -23°C (Video)

Ledeni dan : U Knjaževcu – 12°C na Staroj planini -23°C (Video)

Knjazevac u ledu

Prema informacijama iz Javnog preduzeća za razvoj, urbanizam i izgradnju opštine Knjaževac čišćenje snega sa puteva i ulica u gradu i selima nastavljeno je rano jutros, . Izvođač radova je Javno komunalno preduzeće ”Standard” sa podizvođačima.

Temperatura u Knjaževcu već preko 1o sati iznosi – 12 °C dok je osećaj -18 °C.Na Staroj planini čak – 23 °C dok je osećaj hladnoće -27°C .Uprkos zubatom suncu vedro vreme nagoveštava veom ahladan dan i još hladniju noć u Knjaževcu, a temperatura bi prema prognozama mogla da se spusti i na -18°C.

Radi se na putevima u Bulinovcu, Vini, Slatini, Zorunovcu, Banjskom Orešcu, Valevcu, Drečinovcu, Stogazovcu, Zubetincu, Vlaškom Polju, Jelašnici, Radičevcu, Žukovcu, Gradištu, Aldincu, Jakovcu, Petruši, Ošljanu, Starom selu, Donjoj i Gornjoj Kamenici, Papratni.

Čiste se i ulice u Minićevu i Novom Koritu, a jutros su ponovo očišćene i ulice u gradu.

Put ka Babinom zubu, koji održava Preduzeće za puteve Zaječar je prohodan.

Sneg se čisti sa deset mašina – sedam kombinovanih, grejderom i sa dva kamiona sa raonikom.

Na svim putnim pravcima obavezna je upotreba zimske opreme.

Sneg koji je juče padao na teritoriji Timočke krajine napravio je mnogo problema vozačima i putarima, a vetar je pravio snežne nanose visine i do jednog metra. Prema rečima Dragana Avramovića, ispred nadzornog organa za zimsko održavanje puteva na teritoriji grada Zaječara, uz velike napore, putari, koji su tokom jučerašnjeg dana potrošili 20 tona soli, su se tek danas probili do svih sela.

Prema podacima Sektora za vanredne situacije, na putevima prvog prioriteta snega ima u visini od 5 do 10 centimetara, a na putevima drugog i trećeg prioriteta preko 10. Vetar na prevojima i dalje pravi snežne nanose, ali ih putari redovno čiste. Zbog temperatura koje ni u najtoplijem delu dana nisu prešle minus 10 stepeni, moguće je i mestimično zaleđivanje kolovoza, čak i na deonicama gde su putari bacili so, pa je i dalje na snazi treći stepen pripravnosti, a vozačima se preporučuje oprez i upotreba zimske opreme.

Od sinoć u Zaječaru pada sneg jakog inteziteta.

AUTOBUSI KOJI SAOBRAĆAJU KA ZAJEČARSKIM SELIMA KRENULI SU JUTROS NA VREME, MEĐUTIM DO MNOGIH SELA NISU USPELI DA STIGNU.

OKO PODNEVA JE AUTOBUSKI SAOBRAĆAJ NA PODRUČJU ZAJEČARA OBUSTAVLJEN KA SVIM SELIMA, OSIM DO GRLIŠTA, RGOTINE, VELIKOG IZVORA, ZVEZDANA I GAMZIGRADA.

Na području zaječarskog regiona palo je snega od 15 cm u Zaječaru do 40 cm u Sokobanji.

Vladan Paunović komandant Okružnog štaba za vanredne situacije kaže da sneg nije uzrokovao veće probleme kada je reč o snabdevanju građana toplotnom energijom i vodom, ali da postoje manji problemi kada je reč o saobraćaju.

Sneg koji pada od juče nije uzrokovao neke veće probleme kada je u pitanju snabdevanje građana toplotnom energijom i vodom, jedino što postoje manji problemi u saobraćaju, a to su manja zakašnjenja autobuskog i železničkog saobraćaja. U Timočkoj krajini putevi su prohodni, ima od 5 do 10 cm snega na putevima prvog prioriteta i nešto više od 10 cm na putevima drugog i trećeg prioriteta“, kaže Paunović i dodaje:
„Visina snežnog pokrivača na Babinom zubu je od 60 do 70 cm. Zabranjeno je kretanje teretnih vozila u celoj Timočkoj krajini preko svih prevoja, a to su Tresibaba, Golo brdo, Boljetinsko brdo, Popadija, cela teritorija opštine Majdanpek, Čestobrodica, Valakonjsko brdo, Crni vrh, Kalna, Babin zub“, napominje Paunović.

Međutim, autobusi koji saobraćaju ka zaječarskim selima krenuli su jutros na vreme, ali do mnogih sela nisu uspeli da stignu.

Autobus koji saobraća u Salaškom kraju stigao je jutros do Salaša, ne i do Tabakovca, Brusnika i ostalih sela u ovom delu regiona.

Jedan autobus koji saobraća do Šipikova jutros je stigao do svog odredišta, ali je sledeći zbog velikih nanosa na putu stigao samo do Velikog Izvora, ne i do Halova, Gradskova, Šipikova.

Takođe, autobus jutros nije stigao ni do Zagrađa i Marinovca, a autobus koji saobraća ka Gornoj Beloj Reci stigao je samo do Šljivarskog puta.

Komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Vladan Paunović savetuje građane da budu strpljivi i da bez preke potrebe ne izlaze van svojih domova.

„Svi putevi se čiste, sugrađani moraju biti svesni da se sneg nagomilava, ali je kompletna oprema i mehanizacija na terenu. Bez preke potrebe ne ići na put, jer može doći i do poledice“, kaže Paunović i dodaje:

„Meteorolozi najavljuju dalje padavine i niže temperature u naredna 24 sata. Sve službe su mobilisane. Smetovi zbog vetra mogu predstavljati problem“.

O čišćenju puteva i trenutnom stanju saobraćajnica na teritoriji Grada Zaječara znacemo više nakon obracanja medijima Dragana Avramovića, nadzornog organa zimskog održavanja puteva, koje je zakazano za 13,30 danas.


Izvor /Knjaževačke vesti / zamedia.rs/radiomagnum.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

VEČERAS JE BOGOJAVLJENJE: U ponoć pomislite želju!

Pravoslavni vernici sutra slave praznik posvećen činu Isusovog krštenja i izlaska iz ...