Home / Knjaževac / Kristina iz Knjaževca na rok kampu u Sremskim Karlovcima

Kristina iz Knjaževca na rok kampu u Sremskim Karlovcima

Drugi rok kamp namenjen devojčicama koje žele da nauče osnove sviranja gitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijature otvoren je u Sremskim Karlovcima i traje do nedelje, 1. jula. U kampu učestvuje više od 30 devojčica iz cele Srbije – Knjaževca, Novog Sada, Beograda, Sremske Mitrovice, Smedereva, Alibunara i mnogih drugih mesta.

Jedna od njih je i 13-godišnja Kristina iz Knjaževca koja je prvi put u ovakom kampu:

“U mužičkoj školi sviram klavir, pa sam odlučila da probam i klavijature u rok bendu. Za kamp sam čula od dve drugarice koje su prethodne godine učestvovale i očekujem da ću i ja upoznati sjajne nove drugarice i da ću naučiti nešto novo”, kaže Kristina.





Prema rečima Tatjane Nikolić, koordinatorke Rok kampa, učesnice će svaki dan imati šest sati muzičkih proba, ali i radionice posvećene muzici i ženama u muzici:

“Devojčice će imati priliku da saznaju nešto više o istoriji rok muzike, ženama u rok muzici, da pogledaju zanimljive filmove, ali i da učestvuju u debati “Da li rok kamp za devojčice treba da bude samo za devojčice”, kaže Tatjana i dodaje da je izuzetno važno da se za vreme kampa sve učesnice osnaže kako u muzičkom, tako i u društvenom smislu.

Kako kažu organizatorke, devojčice često nisu dovoljno ohrabrene da se bave rok muzikom, pogotovu one iz manjih sredina. Prema rečima Maše Peruničić, jedne od organizatorki Rok kampa za devojčice, posebno im je drago što u kampu učestvuju devojčice iz cele Srbije koje možda u svom okruženju nemaju priliku da saznaju nešto više o alternativnoj kulturi:

“Cilj ovog projekta je da utičemo i na roditelje i na širu javnost, kako bi devojčice bile što više osnažene da se bave čime god požele. Često deca padaju pod uticaj „mejnstrim” kulture i nameću im se „muški” i „ženski” hobiji, muzički instrumenti i sportovi. Mi želimo da pokažemo da to nije tako i da svako može da se bavi onim što želi”, kaže organizatorka Maša Peruničić.

Devojčice, učesnice Rok kampa, tokom nedelju dana radionica formiraće osam rok bendova koji će u nedelju, 1. jula, na otvorenoj bini Eko centra Radulovački u Sremskim Karlovcima imati svoje prve nastupe. Učesnice će izvesti klasike rok muzike, a koncert počinje u 13 časova i ulaz je besplatan.

Rok kamp za devojčice prvi put je organizovan prošle godine i jedinstven je u ovom delu Evrope. Kamp su pokrenule mlade muzičarke i aktivistkinje programa FEMIX, podstaknute željom da ohrabre devojčice da se bave onim što žele, koliko god da je to netipično. FEMIX je jedan od programa Organizacije za promociju aktivizma OPA, namenjen promociji i afirmaciji ženskog stvaralaštva u raznim umetničkim oblastima.

Drugo izdanje Rok kampa za devojčice podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Rekonstrukcija Ženski fond, Fondacija Jelena Šantić i Balkan Trust for Democracy, Contango d.o.o, Erste banka i svi građani koji su uplatili novac putem platforme donacije.rs.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...