Home / Bezbednost / Kotao proizveden u Knjaževcu razneo krov škole u Leskovcu – nema povređenih

Kotao proizveden u Knjaževcu razneo krov škole u Leskovcu – nema povređenih

 Foto: M. Ivanović / RAS Srbija Krov odleteo u vazduh

Foto: M. Ivanović / RAS Srbija Krov odleteo u vazduh

Parni kotao u Hemijskoj školi „Božidar Đorđević Kukar“ u Leskovcu eksplodirao je jutros i razneo deo krova na kotlarnici, ali, na sreću, nema povređenih, potvrđeno je „Blicu“.

Direktor škole Tane Kurtić kaže da se havarija dogodila nešto pre 7 časova dok su u školi bili samo pomoćni radnici.

– Do havarije je došlo u kotlu peći marke „Eko start“ iz Knjaževca. Nije došlo do velikog oštećenja krova, samo su se crepovi pomerili. Obavestio sam Školsku upravu, a danas ću, nadam se, naći hitno rešenje s lokalnom samoupravom – kaže Kurtić i dodaje da je kotao kupljen pre 3 godine i da mu je garantni rok istekao pre godinu dana.

Svih 500 učenika vraćeno je kućama zbog hladnih radijatora. Neki do njih rekli su „Blicu“ da je havarija daleko veća, u šta smo se uverili na licu mesta.

Foto: M. Ivanović / RAS Srbija

Od siline eksplozije, parni kotao, težak preko tone, izmešten je iz ležišta i odleteo dva metara, udarivši u zid. Sa sobom je povukao cevi i pokidao ih. Sve što je bilo oko kotla je polomljeno, a krov na prostoriji ispred je skoro odleteo u vazduh.

Izvor „Blica“ kaže da je ložač primetio da iz kotla curi veća količina vode, da je shvatio da nešto nije u redu i brzo istrčao iz kotlarnice, pa je sreća što nije došlo do ljudskih žrtava.

– Posle toga je usledio jak prasak – priča naš sagovornik.

U školskom dvorištu se i 4 sata kasnije osećao neprijatan miris.

Krov odleteo u vazduh

Foto: M. Ivanović / RAS Srbija Krov odleteo u vazduh

Kurtić objašnjava da je je formirana tročlana komisija od mašinskih inženjera koji će ipsipitati uzroke velike havarije, kao i predstavnici samog proizvođača.

– Mora da se utvrdi u kom stepenu je ošetećenje i dali je totalno pokvaren kotao i dali može havarija da se sanira – ističe Tanić.

Jedan od stručnjaka, koji je zahtevao anonimnost, pretpostavlja da je do eksplozije došlo najverovatnije zbog zamrzavanja vode u cevima.

– Bio je vikend pa je pitanje da li se ložilo, odnosno, dali je neophodna temperatura održavana u cevima. Ložač je izjavio da je ložio, ali je potrebna dodatna analiza – priča naš sagovornik.

Dok se situacija sa kotlom ne reši, za učenike iz 12 odeljenja nastava će se odvijati u OŠ „Petar Tasić“, a za preostale iz 7 odeljenja u Poljoprivredonj školi.
Izvor Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Danas je Sveti Jovan – Srećna Slava !!!

Samo dan posle Bogojavljenja, Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog ...