Home / Drugi pišu / Knjaževački kombinat Džervin posle privatizacije

Knjaževački kombinat Džervin posle privatizacije

Knjaževački poljoprivredni kombinat Džervin, nekadašnji gigant u proizvodnji i preradi voća i grožđa, privatizovan je 2013. godine. Od tada do danas traje obnova zapuštenih plantaža i preradnih kapaciteta. Obnova je počela u voćarstvu, a nastavljena revitalizacijom vinogradarsko-vinarske proizvodnje.

Obnavljanje vinogradarstva u Džervinu počelo je u selu Štipina revitalizacijom 20 hektara vinograda starog 17 godina, dok je na plantaži Boševo podignuto dvadesetak hektara potpuno novog zasada.

“Plantaže na Boševu su još u fazi nerodnosti, odnosno to su još mladi vinogradi. U štipini je vinograd u punoj rodnosti i iz njega smo prošle godine imali dobar prinos i vrlo visok kvalitet grožđa”, kaže Vladan Trandafilović, dipl. ing Voćarstva i vinogradarstva.

Obnova kombinata otvorila je i nove mogućnosti za zapošljavanje.

Svetozar Anđelković koji je radio u Džervinu i pre privatizacije kaže da je zadovoljan što ponovo ima stalan posao i platu i da mu je drago što Džervin ponovo radi.

Prema rečim Radovana Jović, menadžera podruma Džervina, saradnja sa kooperantima važan je pravac razvoja tog preduzeća i posle privatizacije.

“Kooperanti treba da sade one sorte koje su nama potrebne i koje mi možemo da otkupimo. Oni će zauzvrat dobiti kompletnu našu podršku, pre svega stručnu i edukativnu podršku, jer imamo veoma dobar tim stručnjaka”, kaže Radovan.
U renoviranoj vinariji stara linija za flaširanje i sudovi za vino zamenjeni savremenom opremom. Kupljeni su novi sudovi sa kontrolisanom fermentacijim, nabavljena automatska monoblok punilica, nova presa od 10 tona i ostala oprema za proizvodnju vina po najstrožim standardima.

Opština Knjaževac zainteresovana je za unapređenje vinogradarstva na svom području i pozdravlja oporavak velikog proizvođača.

“Ponovo Knjaževčani imaju dobrog partnera, oni koji se bave proizvodnjom imaće sigurnog partnera za otkup, a oni koji se bave proizvodnjom vina za primer kako to treba raditi”, ističe Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

U obnovljenim pogonima Džervinove vinarije već su proizvedene i tržištu isporučene prve, probne količine novih belih, crvenih i roze vina.
Izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževac : U četvrtak Svečana dodela stipendija

Opština Knjaževac je za ovu školsku godinu, po raspisanim konkursima, dodelila 306 ...