Home / Knjaževac / Knjaževački “Izvor” predstavio nasleđe knjaževačkog kraja

Knjaževački “Izvor” predstavio nasleđe knjaževačkog kraja

Elementi nematerijalnog kulturnog nasleđa sa područje istočne Srbije, koji su od 2012. do danas upisani u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa predstavljeni su 23. avgusta u Etnografskom muzejuu Beogradu.

Na promociji su nosioci nasleđa sa područja istočne Srbije kroz prezentacije, izlaganja i izložbu odabranih predmeta, predstavili elemente nematerijalnog nasleđa koje su deo nasleđa njihovih zajednica.




O značaju i načinima očuvanja pirotskog ćilimarstva, kao jednog od najprepoznatljivijih elemenata sa područja istočne Srbije, na promociji je govorila predsednica Udruženja „Damsko srce“, dok su predstavnici Mlekarske škole iz Pirota upoznali posetioce sa tehnologijom izrade pirotskog kačkavalja. Kroz odabrane tekstove i razgovor o Rečniku pirotskog govora predstavljeno je pirotsko pripovedanje kao jedan od elemenata iz oblasti jezika i usmenog stvaralaštva.

Đurđevdanske običaje, koji su deo nasleđa zajednica iz okoline Knjaževca i koji su deo manifestacije „Molitva pod Midžorom“, predstavili su članovi udruženja ”Izvor” iz Knjaževac, a posetioci su bili u prilici i da se upoznaju za načinom pripreme tradicionalnog jela sa područja istočne Srbije, karakterističnog za područje Petrovca na Mlavi, pod nazivom žmare, žumijare, saopštio je Etnografski muzej u Beogradu.

(Fotografija: sajt Etngrafskog muzeja)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...