Home / 2021 / Knjaževačka Šljivovica bolja od viskija – Doneta odluka čija je rakija najbolja u protekloj godini

Knjaževačka Šljivovica bolja od viskija – Doneta odluka čija je rakija najbolja u protekloj godini


Najbolja srpska prepečenica od šljiva u 2020. godini potekla je iz Viševca u Šumadiji, rodnog sela vožda Karađorđa Petrovića.Među najboljima i rakija Slavomir Tošić iz Knjaževca!

To je za agenciju RINA saopštio dr Branko Popović, jedan od vodećih srpskih stručnjaka za žestoka pića, danas naučni istraživač u čačanaskom Institutu za voćarstvo, na kraju ocenjivačke smotre završene sinoć.

“Ovo je bila deseta smotra naboljih srpskih prepečnica, koje su stekle pobednička zvanja na lanjskim lokalnim smotrama u Srbiji, Republici Srpskoj i Kosovu Metohiji. I ostajemo privrženi našoj odluci da od šljivovice napravimo piće koje će poštovati čitav svet”, kazao je za RINU dr Popović, osnivač smotre.

On je napomenuo da je u ovogodišnjoj smotri, koja obuhvata pobedničke rakije iz 2020. sa srpskih prostora, ocenjivano ukupno 34 uzorka sa sedam takmičenja.



Foto: Rina

Foto: Rina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pobednički je, dakle, uzorak kojeg je poslao Slobodan Senić iz tog istorijskog sela Viševca kod Rače, Karađorđevog zavičaja, i dobio je od komisije 19,09 bodova.

Za pobednikom su se poređali: Anđa Spasojević iz Valjeva (18,97), Svetomir Milojević iz Sočanice (18,96), destilerija „Zavet” iz Čumića (18,94), Slavomir Tošić iz Knjaževca (18,89), Stanimir Minić iz Donje Trepče (18,84), dr Milan Plazinić iz Premeće (18,83), ponovo destilerija „Zavet” (18,81), još jednom Slobodan Senić iz Viševca (18,79), i Jovana Novaković iz Čačka (18,75).

Pobednička, Senićeva rakija iz Viševca pečena je od crvene ranke i požegače, daleke 1997. godine, jačine 43 stepena.

Predsednik ocenjivačke komisije, neprikosnoveno naučno ime u ovoj oblasti profesor dr Ninoslav Nikićević, u svojim ocenama uvek tvrdi da Evropa ima četiri vrhunska žestoka pića: henesi, remi martel, viski malt i kurvoazje, ali da je iznad svih njih srpska šljivova prepečnica.



Izvor https://www.b92.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...