Home / Bezbednost / Knjaževac : Vojska spremna da još više pomaže u raščišćavanju puteva (Foto & Video)

Knjaževac : Vojska spremna da još više pomaže u raščišćavanju puteva (Foto & Video)

ministar-odbrane-zoran-dordevic

Pripadnici Vojske Srbije, koji na jugu Srbije pomažu u raščišćavanju puteva, spremni su za dodatno angažovanje, ukoliko to bude potrebno, izjavio je ministar odbrane Zoran Đorđević, tokom obilaska Zajedničkih snaga vojske i policije na granici prema Bugarskoj.

Ministar odbrane je tokom dana obišao i pripadnike Zajedničkih snaga vojske i policije u Svrljigu, Knjaževcu i Minićevu.

“Trenutno u Kopnenoj zoni bezbednosti, na granici sa Makedonijom, i na granici sa Bugarskom svi putevi su prohodni. Vojska je angažovana u Nišu i njegovoj okolini, na putnim pravcima Rujnik i Velepolje i u opštini Preševo, gde pomaže lokalnoj samoupravi”, rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević.

U toku obilaska Zajedničkih snaga na posednutom objektu Kadibogaz, na granici prema Bugarskoj, ministar je upoznat sa lokacijom tog objekta i zadacima koje pripadnici vojske i policije obavljaju tokom svog angažovanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Đorđević je svima koji slave čestitao Božić.

Zajedničke snage vojske i policije su angažovane od jula prošle godine sa ciljem kontrole teritorije i sprečavanja ilegalnog prelaska državne granice.

Министар одбране Зоран Ђорђевић и командант копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић оценили су да је проходност путева у Копненој зони безбедности према Косову и ка границама с Бугарском, Македонијом и Црном Гором отежана, али да је ситуација потпуно под контролом, саопштило је Министарство одбране.

“Стање на државној граници и у Копненој зони безбедности је редовно. Тренутно је ангажована 31 инжињеријска машина, док се њих још 25 налази у стању приправности у Нишу и околини”, рекао је Ђорђевић синоћ после састанка са Симовићем.

Како се наводи у саопштењу, на молбу председника општине Прешево, на релацији Рнатовац–Илинце и у махали Љафет ангажоване су две инжињеријске машине, док су у Нишу, по захетеву Сектора за ванредне ситуације, на располагању тенк за извлачење и две инжињеријске машине.


Припадици Војске Србије биће ангажовани сутра и на рашчишћавању пута ка селима Рујник, Лесковик, Церије и Кравље Велепоље, наводи се у саопштењу.

Министар: Нове инвестиције у одбрану Србије 2017. године

Зоран Ђорђевић најавио је нове инвестиције у систем одбране Србије и изјавио да постоје назнаке да ће Влада Србије ове године за те потребе издвојити више новца него што је издвојено 2016. године.

Ђорђевић је у интервјуу за емисију “Дозволите…” на Радио-Телевизији Србије рекао да је начелно задовољан буџетом Министарства одбране и Војске Србије за 2017. годину и додао да је на време направљен добар план за ову годину који обухвата да има више пројеката.

“Први који треба да се реализује јесте опремање првих 1.500 војника најмодернијом опремом. Одмах после тога идемо са опремањем још 1.500 војника”, рекао је министар одбране и додао да се планирају инвестиције и у другим деловима војске.

Ђорђевић је рекао да “поред ‘мигова’ који треба да стигну, ту је свакако и увођење авиона типа ‘ласта’ и стављање у употребу комплетног састава авиона типа ‘орао'”.

Планирано је, како је навео, да до краја године у наоружање Србије уђу топ-хаубица “нора”, борбено возило “лазар”, као и да почетак модернизацијечетири врсте оклопних возила типа БОВ.

Он је добровољно служење војног рока у трајању од шест месеци навео као једно од највећих достигнућа Министарства одбране у протеклој години, а говорећи о неуспесима указао је да је Министарство сигурно могло више да уради.

Говорећи о синдикалном деловању, Ђорђевић је рекао да су протести постали саставни део нашег живота и да не мислим да је то добро, а да је “повратак разговору најбоље могуће решење” свих проблема.

Истакао је да је на састанцима са представницима синдиката чуо велики број паметних предлога.

“Када погледамо шта по дефиницији значи синдикално деловање, онда је оно веома корисно за систем, док се креће у доменима свог синдикалног организовања”, рекао је министар одбране. и додао да није добро то што имамо и протесте војног синдиката.

Видео: Инфобиро /mod.gov.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

VEČERAS JE BOGOJAVLJENJE: U ponoć pomislite želju!

Pravoslavni vernici sutra slave praznik posvećen činu Isusovog krštenja i izlaska iz ...