Home / Lokalna samouprava / Knjaževac : Usvojen budžet za 2019. godinu

Knjaževac : Usvojen budžet za 2019. godinu

Odbornici Skupštine opštine Knjaževac većinom glasova, usojili su budžet za 2019. godinu. Prema rečima predsednika Opštine Milana Đokića, budžet je kreiran tako da bude i razvojni i socijalno odgovoran. S druge strane, za opoziciju, koja je napustila sednicu pre njenog kraja, budžet je pre spisak želja nego realnost.

Projektovan na milijardu 1.122.652.416, 00 dinara, budžet opštine Knjaževac za 2019. godinu biće u velikoj meri razvojni, ali i socijajno odgovoran, kazao je na sednici Skupštine opštine Milan Đokić, predsednik knjaževačke opštine. Opštinska kasa puniće se novcem od poreza, donacija i transfera sa republičkog nivoa vlasti, prihodima od taksi, naknada i zakupa, te od emitovanja hartija od vrednosti. U narednu godinu prenosi se i suficit, vredan oko 50 miliona dinara. Najveći i najznačajniji projekti u 2019. biće vezani za infrastrukturne radove u gradu i u selima, naglasio je Đokić. On je govorio o izgradnji brane na Svrljiškom Timoku, parternom uređenju ulice Devete brigade, izgradnji sistema za vodosnabdevanje u Krenti i Štitrarcu, pijace u Kalni.




Iz programa, kojim se tretiraju saobraćajnice, predsednik je izdvojio izgradnju novog mosta kod Doma kulture i sanaciju putne mreže, za šta je u budžetu predviđeno 100 miliona dinara više nego u prethodnoj godini.
 
Iako se slažu da u najvažnijem dokumentu lokalne samouprave ima interesantnih projekata, odbornici opozicije smatraju da je novi budžet rezultat lepih želja i fikcija, pre nego realnost. 

”Brana je stvarno lepa investicija i jedva čekam da se završi. Odmah ću da spustim kajak da veslam, da Knjaževac ponovo bude ”Mala Venecija”, samo se nadam da ne prođe kao azil za pse, ili jezero”, rekao je Darko Petrović, odbornik Za Knjaževac zajedno. 

”Konto boravišnih taksi prikazan je na neprihvatljiv način. Svako od nas želi da one budu velike, što bi značilo da našu teritoriju posećuje veliki broj ljudi. Mnoge od ovih strai prikazane su na nivou fikce, a ne kao nešto što je realno ostvarivo”, smatra Dragan Mančić, šef odborničke grupe Za Knjaževac zajedno. 

”Boravišne takse jesu 20 miliona dinara. Samo u oktobru, hotel Stara planina ostvario je 70.000 noćenja. Boravišna taksa je jedan evro i sa novembrom i decembrom hotel će ostvariti desetak miliona od ovih 20,” odgovorio je Đokić. 

Polemika o budžetu dojučerašnjih saradnika u vlasti prenela se, zatim, sa budžeta na partijski teren, što je podsetilo na netrpeljivost koja na relaciji Srpska napredna – Demokratska stranka, vlada u republičkoj skupštini, a što do sada nije bilo karakteristično za opštinski parlament. Većina odbornika  koalcije ”Za Knjaževac zajedno” napustila je sednicu nakon što je vladajuća većina izglasala budžet za 2019. godinu.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...