Home / Knjaževac / Knjaževac : U maju kampanja Euromelanoma – besplatni skrining pregledi

Knjaževac : U maju kampanja Euromelanoma – besplatni skrining pregledi

Povodom obeležavanja 8. maja dana Euromelanoma 2017. biće organizovani besplatni skrining pregledi u 27 gradova širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama, saopštila je Lidija Kandolf- Sekulović, nacionalni koordinator kampanje Euromelanoma.

Pregledi će biti organizovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Požarevcu, Čačku, Požegi Vrbasu, Boru, Negotinu, Prokuplju, Smederevskoj Palanci, Valjevu, Užicu, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Vršcu, Subotici, Vlasotincu, Leskovcu, Zaječaru, Knjaževcu, Pirotu, Štrpcu, Gračanici, Kosovu Polju i Kosovskoj Mitrovici.

Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled putem aplikacije postavljene na web stranici Euromelanoma popunjavanjem upitnika o stepenu rizika za nastanak raka kože, u periodu od 10. do 30. aprila, kao i putem telefona od 3. do 5. maja od 8 do 20h, putem besplatne telefonske linije na broj: 0800 222 888.

U okviru kampanje Euromelanom 2017 u Srbiji, dodatno su organizovani ciljani pregledi osoba koji imaju visok rizik za nastanak melanoma i drugih oblika raka kože.

“Ove godine ćemo dati prednost u zakazivanju onim građanima kod kojih postoji povišen rizik za nastanak raka kože, ali će i svi drugi građani moći da zakažu pregled kao i ranijih godina od 03. do 5. maja”, rekla je Sekulović.




Prema podacima Registra za rak Republike Srbije, u periodu od 2007. do 2012. godine bilo je 624 novoobolele osobe od melanoma, a u istom periodu, u proseku se godišnje registrovalo 252 osobe umrle od melanoma, 149 muškaraca i 103 žene.

U odnosu na druge svetske zemlje (Australija i Novi Zeland), Srbija se sa stopama oboljevanja nalazi u grupi zemalja sa nižim rizikom oboljevanja, ali se broj obolelih povećava svakih 5 godina za 20 odsto, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju stanovništva u prethodnih 50 godina.

Poseban problem je činjenica da se 80 odsto pacijenata dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je tumor debljine veće od 1 milimetar, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe, navodi se u saopštenju.




izvor rtv.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...